Nu när antagningarna till universitet och högskolor har öppnat hoppas jag att fler har fått upp ögonen för yrken ute på landsbygden. Det finns många arbeten för en utbildad agronom, lantmästare, veterinär, djurskötare eller någon av de andra inriktningarna som finns inom de gröna näringarna. Det saknas arbetskraft över hela landet.
För att vi ska ha ett fungerande samhälle behövs det svenska lantbruket. Det är svensky lantbruk som ser till att vi har mjölk, ost, kött och grönsaker på bordet. Hållbara livsmedel som innehåller mindre antibiotika än någon annanstans i världen och som inte transporterats över halva jordklotet utan ofta från bondgårdar i den egna regionen.
Vi vill fortsätta att producera hållbar mat med djur som betar och jord som brukas – då har vi en levande landsbygd med öppna landskap. Vi bidrar dessutom till den biologiska mångfalden och att kol binds i marken.
I dag ser arbetet på en gård inte ut som det gjorde för 50 eller ens 25 år sedan. En mjölkgård i dag skapar arbetstillfällen för i snitt fem personer. Ny teknik har utvecklats som underlättar vårt arbete. Arbetet är mycket varierande eftersom vi arbetar med djur och deras välbefinnande kommer först. När det till exempel föds en kalv får det planerade arbetet läggas åt sidan för att först sköta om kalv och ko. Arbetet består av allt från att sköta om kalvar och kor till att laga hagar, bruka jorden, sköta ekonomi och ta hand om maskiner och utrustning.
Vi behöver kompetent och utbildad personal för att kunna fortsätta att upprätthålla matproduktionen på ett konkurrenskraftigt sätt såväl i Sverige som internationellt.
Jag vill uppmuntra till att titta på yrkesutbildningar inom den gröna näringen! Även du som ska göra gymnasieval ber jag tänka på hur viktig landsbygden är för att vi ska få mat på borden.
Hans Andersson
Kretsordförande i Arla Sörmland