Flera faror med Senior Materials fabrik

Senior Material åter i blickpunkten

Senior Material åter i blickpunkten

Foto: Niklas Holm

Debatt2024-08-03 06:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åke Bergman, seniorprofessor vid Örebro Universitet, intervjuades i lokal-tv om protesterna mot Shenzhen Seniors tillverkning av batteriseparatorfilm och relaterade utsläpp av diklormetan (metylenklorid) (DCM) i Eskilstuna. Mer än tiotusen har skrivit på protestlistor mot utsläppen som väcker stor oro inte bara i Eskilstuna utan runtom Mälardalen.

Åke Bergmans uttalanden uppfattades av många som ett lugnande inlägg där han framförde att risken för skada för boende runt fabriken var liten på grund av utspädningseffekten i luften.Det som inte berördes i den del av intervjun som sändes var att allvarliga olyckor har inträffat med DCM som lett till förbud och skärpt kontroll i många länder. 

21 mars 2019 inträffade en av de värsta miljökatastroferna i modern tid i Kina, vid Tianjiayi Chemical Company i Yancheng city i Jiangsuprovinsen i östra Kina. Det var en explosion som dödade 78 personer och skadade mer än 500 personer, varav 76 fortsatt är allvarligt skadade. 

Tusentals har fått lämna sina hus och 20 892 hus har fått repareras efter skador från explosionen. 16 sjukhus, 3500 läkare och sjukvårdare och 90 ambulanser krävdes för att ta hand om de drabbade. Höga halter av diklormetan kunde mätas upp i näraliggande floder efter olyckan.
Utsläpp av DCM förekommer från läkemedelsindustrin, även fast det där handlar om mängder som är en bråkdel av vad som nu tillåtits för Senior i Eskilstuna. I det äldsta fågelskyddreservatet i Indien, Vedanthangal, nära Chennai, läckte 2021 DCM från ett läkemedelsföretag, Sun Pharma, ut i floder inom reservatet. Det ledde till att växtlighet vissnade ned och fåglar dog.

Det som oroar är också Seniors bristande information till befolkning och till direkt berörda. Man har knappt nämnt ordet DCM och inte heller andra riskfaktorer som paraffinolja, ammoniak och andra kemikalier. Inte heller det faktum att 40 procent av den film som företaget planerar att producera kommer kasseras och brännas upp med stora bidrag till växthuseffekten.

I sin ursprungliga ansökan angav Senior att man kommer släppa ut 500 kubikmeter vatten per dygn med ett innehåll av 800 mg DCM per kubikmeter. I den slutliga ansökan hade de mängderna krympt till 200-250 kubikmeter vattenutsläpp med ett innehåll av 300 mg per kubikmeter. Hur den minskningen uppnås utan teknologiändring eller minskad produktion är en gåta.

Så stora kvantiteter av den förbjudna DCM har aldrig tidigare hanterats i Sverige. Utsläppen av 900 ton per år uppkommer genom läckage inne i fabrikslokalerna. Det innebär stor risk för de som arbetar inne i fabriken och ställer krav på skyddsutrustning och information om risker.Studier på anställda inom läkemedelsindustrin, som hanterar små mängder DCM, har visat en genpåverkande effekt även när skyddsutrustning används strikt, men större påverkan när personal ibland slarvar med utrustningen.


Kinas Folkhälsomyndighet CDC har varnat för de hälsorisker som kemikalier i batteriindustrin medför för exponerade arbetare. I Kina har DCM listats som en av 22 mycket farliga kemikalier som ska kontrolleras strikt och vars användning ska fasas ut. Forskare i Kina har rapporterat om att kraftigt ökade utsläpp av DCM i luften i Kina riskerar att omintetgöra de globala framsteg som uppnåtts genom Montrealprotokollet. 

DCM är ju för övrigt just en metangas som med de gigantiska utsläppen av 900 ton per år kommer ha stor påverkan både på växthuseffekten och på ozonskiktet. Det finns anledning till oro över Seniors planer i Eskilstuna.