Cirkusmiljön är ett problem för de flesta djur, men den är särskilt problematisk för vilda djur. Nu höjs röster för ett förbud mot vilda djur på cirkus. Det är dags för politikerna att agera.
Enligt en färsk opinionsundersökning från Djurens Rätt/Demoskop säger en majoritet av svenskarna nej till vilda djur på cirkus. På frågan "Tycker du att det ska vara tillåtet att hålla vilda djur som exempelvis elefanter och sjölejon på cirkus?" svarade 68 procent av svenskarna nej, 23 procent svarade ja och 9 procent var osäkra. Motståndet mot vilda djur på cirkus var starkt i alla åldersgrupper.
Cirkus är för många en uppskattad tradition, men alla artister deltar inte frivilligt. För djuren som uppträder är tillvaron högst problematisk. Elefanter och andra vilda djur packas in i lastbilar och lever sina liv ständigt på resande fot. Väl framme hålls de vanligen i små, tillfälliga inhägnader. De tränas till att utföra konster som ofta är onaturliga, och i vissa fall skadliga, för dem.
Ett stort antal länder i världen har förbjudit vilda djur på cirkus. I Sverige får bland annat rovdjur, säldjur (sjölejon undantagna), kängurur, apor och flodhästar inte vistas på cirkus, men det är fritt fram för cirkusarna att turnera med andra vilda djur. Två tunga instanser, Sveriges Veterinärförbund och expertgruppen som tog fram förslag till ny djurskyddslag, har föreslagit förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus på grund av att dessa djurs naturliga beteende inte kan tillgodoses.
Varför dröjer de politiska besluten? Vilda djur på cirkus hör inte hemma i Sverige, ett land som ofta och gärna stoltserar med sin goda djurhållning. Publiken är allt mer kritisk. Det är dags att förbjuda vilda djur på cirkus.
Camilla Björkbom
Förbundsordförande för Djurens Rätt
Johan Nilsson
Ledamot i Djurens Rätts förbundsstyrelse