Fördöm konverteringen av Hagia Sofia

De signaler Erdogan skickar gör tusentals assyrier, syrianer, kaldéer och armenier oroliga över icke-muslimska minoriteters framtid i Turkiet.

De signaler Erdogan skickar gör tusentals assyrier, syrianer, kaldéer och armenier oroliga över icke-muslimska minoriteters framtid i Turkiet.

Foto: STR

Debatt2020-08-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hagia Sofia, från en ortodox kyrka och ett världskulturarv till en aktiv moské under det ottomanska riket och Erdogans makt.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sätter religionsfriheten och människors rättigheter på spel för att rädda sin popularitet bland islamisterna i syfte att vinna nästa val och sitta kvar vid makten. De signaler Erdogan skickar, gör tusentals assyrier, syrianer, kaldéer och armenier oroliga över icke-muslimska minoriteters framtid i Turkiet.

Vi ser allvarligt på högsta förvaltningsdomstolens i Turkiets beslut den 10 juli som upphävde statusen av den bysantinska katedralen Hagia Sofia, från en kyrka och ett museum till en aktiv moské. Erdogan tillkännagav kort efter domstolsbeslutet att Hagia Sofia skulle omvandlas. Den första fredagsbönen hölls den 24 juli. Förstörelse och skadegörelse av platser och byggnader med religiös anknytning och symboler från forna dagar och modern tid är fel väg att gå.

Att täcka kristna symboler i en historisk kyrka och ett världskulturarv år 2020 kommer inte lösa Erdogans verkliga och strategiska problem. Erdogan behöver inte tycka om kristendomen men han måste visa respekt för den. Det finns inte något att vinna på försämrade förhållanden mellan Sverige och Turkiet. 

Dock förväntar vi oss att EU med Sverige i spetsen agerar tillsammans för att använda sina diplomatkanaler i syfte att fördöma Erdogans ställningstagande.

EU och omvärlden har mer att vinna på att stärka Turkiets demokrati. Turkiet har i sin tur mer att vinna på att acceptera och anpassa sin politik efter EU. Så länge Turkiet går i fel riktning bör EU stoppa alla ekonomiska utbetalningar i form av stöd och bidrag samt frysa Turkiets medlemskapsförhandlingar.

Antalet konflikter i mellanöstern och i världen ökar och det kräver mer internationellt samarbete mellan länderna för att hitta permanenta lösningar och bevara freden. Turkiet måste ändra sin inrikes- och utrikespolitik för att bli en del av lösningen och inte problemen. För Turkiets bästa måste Sverige sluta dalta med Turkiet och sluta dansa efter Erdogans pipa. 

Tony Meshko
Debattör Eskilstuna

Rimon Yakoub 
Ordförande för S:ta Maria kyrkan i Eskilstuna 

Wesam Toma 
Ordförande för Kaldeiska Babylon föreningen i Eskilstuna

Habib Haddad 
Ordförande för Syrianska föreningen i Eskilstuna

Esho Jando 
Ordförande för Assyriska föreningen Shamiram  i Eskilstuna 

George Hanna 
Ordförande för Assyriska föreningen Mesopotamien i Eskilstuna