Fortsätt bygga olika boenden för äldre

En del äldre behöver bo på platser med hög närvaro av personal, men långt ifrån alla, påminner Leif Kindblom från SKPF Pensionärerna.

En del äldre behöver bo på platser med hög närvaro av personal, men långt ifrån alla, påminner Leif Kindblom från SKPF Pensionärerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-08-31 05:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det behövs olika former av boende för äldre. Vissa äldre är i stort behov av vård och omsorg, andra kan klara sig hyggligt med mindre insatser av tillsyn. För vissa skulle ökad trygghet räcka och för en del kanske behovet av att bryta ensamheten väger tyngst. 

Det finns därför behov av olika former av bostadslösningar för äldre personer, som inte är en särskilt homogen grupp. Vård- och omsorgsboende, trygghetsboende, seniorboende i kommunal eller privat tappning är några vanligt förekommande namn på boenden för seniorer och äldre. Det finns boenden för kortare och längre tid. Det finns äldrebostäder med gemensamma utrymmen, möjligheter till matservering och annan service, med vårdpersonal eller med enbart ett minimum av något gemensamt.

Glädjande nog planeras och byggs det en hel del äldreboenden i de sörmländska kommunerna. Men behoven väntas öka. Vi lever längre och pensionärsgenerationerna blir större. Att komma ut till äldre i enskilda boenden med mobila vårdteam, hemtjänst och leverans av matlådor prövas också. Olika lösningar kan öka valfriheten för äldre. 

Det handlar även om de äldres ekonomi. Många har inte råd med de lägenheter som ibland erbjuds i trygghets- eller seniorboenden. En del sitter fast i oönskade bostäder för de har inte råd med något nytt. Det skulle behövas fler boendeformer till rimliga kostnader. 

Coronapandemin har blottat brister i äldrevården. Bemanning, utbildning, utrustning och säkra rutiner kräver resurser men är nödvändiga delar av en äldrevård värd namnet. I längden och sett till helheten och totala kostnader för äldrevården lär det ändå bli en god investering att bygga bort både ensamhet och ökade sjukvårdkostnader samt förebygga oförutsedda händelser som en pandemi. 

Ett så friskt åldrande som möjligt är ett humanitärt mål. Givetvis också rätten att över huvud taget få vård på lika villkor som övriga medborgare. Därför vill vi både uppmana och uppmuntra kommunerna i Sörmland och andra att fortsätta att planera och bygga fler och olika former av boenden för både yngre och äldre seniorer.
 

Leif Kindblom
SKPF Pensionärerna, distrikt Sörmland