"Gårdsförsäljning" är alkoholindustrins trojanska häst

Debatt 30 oktober 2020 05:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

IOGT-NTO ha nyligen givit ut en rapport som visar hur alkoholindustrin satsar stora pengar och möda på att lobba för så kallad "gårdsförsäljning". Landsbygdens ska blomstra om man bara får utöka gårdsbutikernas sortiment med egenproducerade alkoholdrycker, hittills har det mest handlat om vin. Besöksnäringen ska gynnas av att glada turister ska kunna köpa "en flaska som souvenir" som tre framträdande centerkvinnor skriver i en replik på EK:s ledarsida (26/10).  

Att detta oskyldiga tillskott till alkoholutbudet skulle äventyra folkhälsan kan centerkvinnorna inte förstå, samtidigt som de berättar om en fullkomlig boost i tillverkningen av alkoholhaltiga drycker ute på landsbygden. Kanske är det inte så småskaligt och idyllisk ändå. I begreppet gårdsförsäljning vill man tydligen numera ta med också de lokala öl- och sprittillverkarna, vilka kan vara ganska stora! Vem ska få kalla sig gårdsbutik? 

Det stora hotet mot folkhälsan har dock en helt annan dimension. Det är därför alkoholjättarna lägger ner både pengar och möda på att driva denna fråga. De har knappast något intresse av hur det går för gårdsbutikerna, de ser det som en chans att underminera hela alkoholmonopolet, det vill säga Systembolaget. IOGT-NTO kallar det en "trojansk häst". Alkoholindustrin vet nämligen, lika väl som IOGT-NTO, att den dag Sverige öppnar för någon form av privat alkoholförsäljning, då faller motivet att tillåta oss ha ett monopol. 

Två tidigare utredningar har kommit fram till den slutsatsen, det går inte att tillåta gårdsförsäljning om vi vill ha kvar undantaget från EU:s regler om monopol. Och kom inte dragande med Finland! Där finns med EU:s tysta medgivande en gårdsförsäljning av frukt- och bärvin, men bara så länge råvarorna vuxit norr om 60:e breddgraden. När de försökte utöka till frukt- och bärlikör sade EU stopp.

Nu ska alltså gårdsförsäljningen utredas igen, genomdrivet av Centern i Januariavtalet. Även Centern säger sig vara angeläget om att Systembolagets ska finnas kvar. Ändå sitter de inuti alkoholindustrins trojanska häst. 


Maj-Lis Lööw
Mariefreds IOGT-NTO


Ämnen du kan följa