Ge de viktiga kvinnojourerna trygga villkor

Debatt 11 januari 2022 21:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Främst är det kvinnor och barn som drabbas när män slår. Våld i nära relationer sker året om, men det är i tider då hemmen blir lite mer slutna som våldet ökar, som under de gångna julhelgerna. Nu befinner vi oss dessutom i en pandemi då många har levt isolerade med sina förövare.

Kvinnojourerna har sina rötter i en rörelse där frivilliga krafter samlades för att fylla ett behov och ge ett stöd som det offentliga inte kunde ge. I dag drivs de flesta kvinnojourerna av ideella föreningar och det är även kvinnojourerna som ansvarar för merparten av Sveriges skyddade boenden. De utgör en trygg plats för många utsatta kvinnor.

För den som är utsatt för våld kan det vara svårt att söka hjälp av flera skäl. Rädsla för att lämna, osäkerhet för vad som händer med barnen, eller en låg kunskap om vilken hjälp som finns att få är några av dem. Men det är viktigt att hjälpen finns nära till hands. 

Egentligen önskar vi Centerkvinnor oss ett samhälle där kvinnojourer inte behövs. Vi önskar oss ett samhälle, där kvinnor får leva fredade och fria. Ett samhälle där mäns våld mot kvinnor har upphört och enbart är historia. Vi Centerkvinnor vill slå vakt om och säkra kvinnojourernas överlevnad.

Centerkvinnorna vill växla upp kommuners arbete för att bekämpa våld i hemmen, och för att lyckas behövs kvinnojourerna. Därför behöver de en långsiktig och trygg finansiering. Kommuner måste ta sitt ansvar och sluta tydliga och långsiktiga avtal och från nationellt håll måste mer medel avsättas för att garantera en stabilitet. Med den kompetens och erfarenhet av att möta och stötta utsatta kvinnor är kvinnojourerna en viktig pusselbit i kommunernas arbete i att motverka och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Till landets kvinnojourer vill vi säga: tack! Tack för att ni finns och tack för att ni gör ett jobb som det offentliga inte har lyckats med. Tack för att ni skyddar, för att ni tröstar och för att ni stöttar. Tack för att ni ger trygghet till dem som behöver det som allra mest. Året runt. Tack.

 

Sofia Jarl
Förbundsordförande Centerkvinnorna

Amy Lindqvist
Ordförande Eskilstuna Centerkvinnor

Inger Fredriksson
Sörmlands Centerkvinnor


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Politiskt samarbete för att minska brottsligheten

Politiskt samarbete för att minska brottsligheten
Sörmland

Nyans vill bli muslimers röst i Sörmland – vill ändra grundlagen: "Stor islamofobi i samhället"

Nyans vill bli muslimers röst i Sörmland – vill ändra grundlagen: "Stor islamofobi i samhället"

Vintageexperterna Sofia och Jessica guidar dig till sommarens loppisar – här är deras pärlor i Sörmland

Vintageexperterna Sofia och Jessica guidar dig till sommarens loppisar – här är deras pärlor i Sörmland

Gymnasiependlare är trötta på tågstrulet – Linnea, 18: "Fick problem med diabetesen"

Gymnasiependlare är trötta på tågstrulet – Linnea, 18: "Fick problem med diabetesen"

Insändare: Satsa mer på barns och ungas psykiska hälsa

Satsa mer på barns och ungas psykiska hälsa
Visa fler