Ge fastighetsÀgare drivkrafter att spara energi

Även om nybyggda flerbostadshus byggs mer energieffektivt i dag har vi ett Ă„ldrande fastighetsbestĂ„nd i hela landet, skriver Mats Björs, vd pĂ„ isoleringsföretaget Swedisol.

Även om nybyggda flerbostadshus byggs mer energieffektivt i dag har vi ett Ă„ldrande fastighetsbestĂ„nd i hela landet, skriver Mats Björs, vd pĂ„ isoleringsföretaget Swedisol.

Foto: Ali Lorestani/TT

Debatt2020-09-08 05:46
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Energieffektivisering av svenska byggnader spelar en nyckelroll i klimatomstĂ€llningen. EnergianvĂ€ndningen i enfamiljshus, flerbostadshus och lokaler stĂ„r för drygt 20 procent av Sveriges totala Ă„rliga energianvĂ€ndning, det vill sĂ€ga cirka 85 terrawattimmar. Av det stĂ„r flerbostadshusen för cirka 30 terrawattimmar. Samtidigt blir efterfrĂ„gan pĂ„ el allt större nĂ€r transport- och industrisektorn stĂ€ller om.

TyvÀrr Àr baksidan av den effektiva svenska energiproduktionen med lÄga energipriser att landets fastighetsÀgare saknat incitament att hÄlla nere bostÀdernas energianvÀndning. Det fÄr stora konsekvenser eftersom det pÄverkar Sveriges möjligheter att nÄ det övergripande klimatmÄlet om noll nettoutslÀpp till 2045.

Nyligen slÀppte Swedisol vÄrt Ärliga energieffektiviseringsindex som visar pÄ stora skillnader i energianvÀndning mellan lÀnen. Eftersom skillnaderna inte bara kan förklaras av vÀderförhÄllanden visar de att mycket kan Ästadkommas genom lokala drivkrafter och ambitioner.

Under 2018 hade Södermanlands lÀgenheter en genomsnittlig energianvÀndning pÄ 10,3 megawattimmar per lÀgenhet, vilket Àr en minskning med 12,5 procent under de senaste fem Ären. Det placerar Södermanland pÄ första plats bland landets 21 lÀn i Swedisols energieffektiviseringsindex. Det Àr bra, men energianvÀndningen behöver minska ytterligare.

Även om nybyggda flerbostadshus byggs mer energieffektivt i dag har vi ett Ă„ldrande fastighetsbestĂ„nd i hela landet med stora renoveringsbehov om byggnadernas energianvĂ€ndning ska minska. DĂ€rför behöver regeringen införa styrmedel och ge fastighetsĂ€garna incitament att energirenovera. Vi föreslĂ„r dĂ€rför att regeringen:

1. Möjliggör för gröna lÄn till de fastighetsÀgare som behöver energirenovera sina fastigheter.

2. Inför ett klimatomstÀllningsbidrag (energirot) till alla fastighetsÀgare för att överbrygga skillnaden mellan den fastighetsoptimala kostnaden och den samhÀllsoptimala kostnaden.

3. Skapar incitament för energieffektiva byggnader genom ett bonus-malus-system pÄ fastighetsskatten kopplat till energideklarationen.

Nu nÀr klimatomstÀllningen inom mÄnga sektorer tagit fart Àr det dags för regeringen att sÀtta ner foten sÄ att fastighetsÀgare och byggbolag i Södermanland ocksÄ bidrar till minskad klimatpÄverkan. Först dÄ blir det möjligt för Sverige att nÄ klimatmÄlen.


Mats Björs
Vd, Swedisol