Den allmänna pensionen står för en minskad intäkt för pensionärer i jämförelse med ursprungsplanen. Försämring av pensionen har pågått sedan 2005. Det visar rapporten ”Pensionärernas plånböcker”, som försäkringsfacket Forena tagit fram. Så många som 300 000 fattigpensionärer finns i landet. De har så låg pension att riksdagen beslutat om ett särskilt pensionstillägg från september 2021. En annan åtgärd som man tvingats till för att kompensera pensionärer är höjda bostadstillägg.
Tanken med pensionssystemet var att det skulle vara hållbart över tiden både för statens finanser och för pensionärerna. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen skulle stå för minst 70 procent av den inkomst man hade åren före pensioneringen. Det målet nås inte längre. Därför måste man lappa och laga i systemet. Men det är osäkra poster som måste beslutas varje år genom statsbudgeten. Det är heller inte tillräckligt för att kompensera för den sjunkande andelen som allmänna pensionen står för. Inte heller en viss ökning av tjänstepensionen förmår väga upp detta.
Värst är situationen för kvinnor som arbetat i låglönebranscher som vård och omsorg och som dessutom inte orkat med att arbeta fram till dagens pensionsålder. Trots pensionstillägg och andra bidrag har åtskilliga pensionärer i bästa fall ett par tior per dag över efter ett helt arbetsliv. Alla ska ha en pension som det åtminstone går att leva på och inte bara överleva.
Det krävs nu att regering och riksdag tar ett grepp om pensionsfrågan och inte enbart som hittills vaktar och vårdar den gamla överenskommelsen. Det behövs mer pengar i pensionssystemet. Att höja pensionsavgiften från 17,21 till 18,5 procent är ett gammalt förslag som behöver tas upp till förnyad prövning. Det finns dessutom rätt mycket pengar som arbetsgivarna betalat in men som inte betalats ut för att taket för utbetalningar ligger på 7,5 inkomstbasbelopp. Det rör sig om 20-30 miljarder årligen. Det finns mycket annat också att göra som att grunda med heltidsarbete som norm, verka för en bättre arbetsmiljö och att givetvis inte ha olika beskattning av löneinkomster och pensioner.
Det viktiga nu är att se över pensionssystemet, sluta att lappa och laga och se till att alla kan leva på sin pension.
Leif Kindblom
Distriktsordförande SKPF Pensionärerna i Sörmland