Gör 16 mars till en dag mot massförstörelsevapen

1988 bombades den kurdiska staden Halabja med kemiska stridsmedel. Fler än 5 000 personer miste sina liv under loppet av 15 minuter. 2006 hölls en manifestation för att uppmärksamma dådet på Sergels torg.

1988 bombades den kurdiska staden Halabja med kemiska stridsmedel. Fler än 5 000 personer miste sina liv under loppet av 15 minuter. 2006 hölls en manifestation för att uppmärksamma dådet på Sergels torg.

Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / TT

Debatt2024-03-16 05:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 16 mars 1988 angreps den kurdiska staden Halabja med kemiska vapen som ett led i den irakiska regeringens folkmordskampanj, al-Anfal, gentemot den kurdiska befolkningen i södra Kurdistan/norra Irak. Totalt dödades mer än 180 000 människor i kampanjen som hade till syfte krossa kurdernas strävan efter frihet och självbestämmande. 

I Halabja miste mer än 5 000 civila sina liv under loppet av 15 minuter. Tusentals fler har mist livet av gasattackens efterverkningar och än i dag är cancerfallen betydligt fler i området. 

undefined
1988 bombades den kurdiska staden Halabja med kemiska stridsmedel. Fler än 5 000 personer miste sina liv under loppet av 15 minuter

Bara ett fåtal länder har erkänt attacken mot Halabja som ett folkmord. 

Den dåvarande Baathregimen och dess ledare Saddam Hussein är inte de enda som använt barbariska och omänskliga krigsmetoder för att utplåna kurderna. Det gjorde också militärmakten i Turkiet som under tio års krig mot kurder dödade mer än 60 000 oskyldiga och utplånade 4 000 kurdiska byar. Det gjorde också de extremistiska imamerna i Iran som under 1980- och 1990-talen dödade mer än 10– 000 kurder. Några hundra tusen tvingades fly, kurdiska byar och städer förstördes. Samma typ av brott som Saddam Hussein gjorde sig skyldig till begår i dag det syriska Baath-partiet och dess ledare Bashar al-Assad medan världssamfundet ser på.

Saddam Hussein och hans närmaste medhjälpare hängdes som straff för de brott som de gjort sig skyldiga till. Men i dag utsätts kurder, yezidier (kurder som är inte muslimer), syrianer, assyrier, kaldéer och armenier för lika barbariska attacker från de av Saddams vänner som kallar sig Islamiska Staten, IS, Turkiet, Iran och Syrien. 

Under många år har de dödat, torterat och förföljt människor i Kurdistan. Kurdiska ungdomar hängs eller skjuts till döds på gator och torg medan folk tvingas titta på avrättningarna. 

De dödar försvarslösa barn, kvinnor och äldre. De avskyvärda handlingarna visas på Youtube och sprider skräck hos befolkningen så att människor flyr från sina hem. Vi måste fördöma de brott mot mänskligheten som terrororganisationen IS utför.

Det internationella samfundet, FN, EU och andra humanistiska och demokratiska organisationer som kämpar mot orättvisor och förtryck måste reagera nu. 

Kriget i Ukraina, Israels invasion av Gaza, Kurdiska knuten i mellanöstern, de beväpnade konflikterna i världen och de fundamentalistiska rörelserna utgör utan tvekan ett enormt hot mot fred, frihet och demokrati i hela världen. 

Attackerna mot civila är ett brott mot mänskligheten. Reagera nu! I morgon kan det vara för sent. 

  • Vi i Kurdiska föreningen i Eskilstuna uppmanar alla demokratiska länder att stödja kurdernas kamp för frihet och självbestämmande.
  • Vi uppmanar världssamfundet att ta ställning mot allt förtryck mot kurder som öppet pågår i Turkiet, Iran och Syrien.
  • Vi önskar att 16 mars görs till en internationell dag mot massförstörelsevapen och kemiska stridsmedel. 
  • Vi önskar att offren i Halabja får bättre stöd och ersättning för det lidande de fortfarande tyngs av. Miljön kring Halabja saneras och de drabbade får de mediciner och den behandling de behöver.

Vi uppmanar alla svenska partier och den svenska regeringen att ansluta sig till våra krav och driva dem i FN.

Vi glömmer aldrig Halabja!

Kurdiska föreningens styrelse
Firat Nemrud