Gör en insats för miljön – plocka upp skräpet

Ingen vill bada i ett hav där det flyter plast, menar Miljöpartiet, som uppmanar alla att plocka upp skräpet, särskilt på världsmiljödagen.

Ingen vill bada i ett hav där det flyter plast, menar Miljöpartiet, som uppmanar alla att plocka upp skräpet, särskilt på världsmiljödagen.

Foto: Foto: ANDERS WIKLUND / TT.

Debatt2023-06-01 07:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På måndag 5 juni är det världsmiljödagen, en dag som har funnits länge och som skapades för att mobilisera kring aktuella miljöfrågor. Årets tema fokuserar på plast under hashtaggen #beatplasticpollution.

Vi i Miljöpartiet uppmärksammar traditionsenligt dagen genom att göra fint i naturen och plocka skräp och välkomnar fler partier, föreningar och invånare att göra samma sak, på världsmiljödagen och alla andra dagar!

För trots att det i dag är olagligt att skräpa ned är det inget som märks i vår omgivning, där tyvärr pantburkar, cigarettpaket, servetter, fimpar och godispåsar kan ligga såväl gömt i buskar som slängda på våra gräsmattor och våra gågator. Nedskräpningen är ett stort samhällsproblem som inte bara kan bidra till ökad otrygghet och mindre trivsel i våra områden. Skräpet är också farligt för miljön, med allvarliga miljöskador som följd och djuren, som riskerar att få i sig både gifter och plast.

Plastskräp, även det som kommer från ringa nedskräpning, är också en av de största källorna till mikroplast i haven. Fimpar är vidare det vanligaste skräpet i städer och står, enligt en nationell skräpmätning som gjordes 2020, för drygt 60 procent av allt skräp. Fimpars filter innehåller också plast, som gör nedbrytningen lång, och ämnen som bly och kadmium, som inte ska vara i naturen.

Skräp föder skräp och ingen av oss vill bo en miljö där det ligger bråte i rabatter eller bada i ett hav där det flyter plastpåsar eller matrester. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra mycket! En enkel men viktig insats för våra djur och för miljön, som vi kan göra tillsammans, är att ta hand om vår miljö och plocka det skräp som finns på marken, på världsmiljödagen och andra dagar.