Håll Eskilstunaån öppen för båttrafik

Det är trevligt att Eskilstunaån används till olika aktiviteter, men det får inte inverka på båttrafiken, tycker företrädare för Föreningen Ångslupen Gerda.

Det är trevligt att Eskilstunaån används till olika aktiviteter, men det får inte inverka på båttrafiken, tycker företrädare för Föreningen Ångslupen Gerda.

Foto: Maria Melin

Debatt2023-04-11 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hoppas att ni såg Antikrundan på TV från Eskilstuna. Det var två inslag och kan fortfarande ses på SVT Play. I inslagen visades klipp på Ångslupen Gerda som framfördes i slussen och i vattnet utanför Munktellmuseet. Visst såg det trevligt ut med en större båt på Eskilstunaån! Jimmy Jansson har lovat vid något tillfälle att Eskilstunaån ska vara farbar för båttrafik inom en tidsram på hundra år. Varken han eller någon annan som lever nu kan kontrollera om han får rätt.

För några år sedan tog Eskilstuna kommun ett policybeslut att allt som byggdes över ån skulle ha en segelfri höjd på minst 3,5 meter. Det beslutet åkte snabbt i papperskorgen då tjänstemännen tyckte att den nya Västerbron vid Munktell skulle bli för hög. Därför bestämde man att den skulle bli 3,25 meter. Så var det med den policyn!

Just nu är det populärt att i media förespråka att vi måste få ån mer levande och fler roliga grejor på och omkring ån. Föreningen Ångslupen Gerda har i princip inget emot att å-rummet blir mer attraktivt, men det får inte inverka på båttrafiken!

Vi vet att det finns ett förslag på vattengolf mellan Strömsholmen och Strandgatan, vilket skulle inkräkta på Gerdas möjligheter att ånga fram på Eskilstunaån. Vi vill att allt som påverkar trafiken ska förläggas öster om Nybron.

Som ni säkert vet så upprätthålls trafiken med Gerda med ideella krafter och föreningen behöver få tillskott av nya medlemmar för att vi ska få se Gerda ånga fram på Eskilstunaån och andra Eskilstunavatten även i framtiden.