Avskaffa det lokala tiggeritillståndet i Eskilstuna

Förordningar som inte används ska i mitt tycke avskaffas och i det här fallet förpassas till historiens skräpkammare, skriver socialdemokraten Hans Bergström.

Endast 11 kommuner i Sverige har infört tiggeriförbud/tillstånd att tigga, skriver Hans Bergström.

Endast 11 kommuner i Sverige har infört tiggeriförbud/tillstånd att tigga, skriver Hans Bergström.

Foto: Björn Lindgren/TT

Debatt2024-09-27 13:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 14 juni 2018 beslutade kommunfullmäktige i Eskilstuna att införa ett tillstånd för att få bedriva passiv pengainsamling vid vissa platser i Eskilstuna. Tillståndet skulle kopplas till polisen som kan bevilja det eller inte. Ett eventuellt tillstånd utfärdas för tre månader i taget och kostar 250 kronor. 

I detta kommunfullmäktige tjänstgjorde jag, men jag valde att inte delta i detta beslut. Däremot gjorde jag en kraftfull röstförklaring från talarstolen där jag talade om att den här dagen var en skammens dag.

Jag är en stolt socialdemokrat i minst tredje generationen. Min farfar Rickard Bergström satt under 1920-talet i Stadsfullmäktige under tre mandatperioder. Han var en duktig yrkesarbetare i hela sitt liv på Carl Gustaf Stads Gevärsfaktori. Han kämpade för ett solidariskt och jämlikt samhälle. Dessa gener har jag ärvt och försökt att föra vidare i kampen för allas lika värde och tron på vad ett välfärdssamhälle kan skapa för alla sina medborgare.

Det kommunala fullmäktigebeslutet upphävdes av länsstyrelsen, men godkändes sedan av förvaltningsrätten. Sedan 2019 har vi därför haft tillståndskrav att tigga på vissa platser i Eskilstuna.

Hur ser det ut bland Sveriges 290 kommuner avseende tiggeriförbud? Endast 11 kommuner i Sverige har infört tiggeriförbud/tillstånd att tigga. Det är med andra ord en ickefråga i Kommunsverige att agera i denna fråga, eftersom endast 4,5 procent anser att tiggerifrågan måste regleras i den egna kommunen.

Jag har under sommarmånaderna åkt runt i Eskilstuna med hela bagageutrymmet fyllt med tomburkar och petflaskor för att ge till någon behövande tiggare. Ingenstans utanför något av våra köpcentra finns någon tiggare som sitter med sin pappersmugg. Inte en enda så långt ögat kan se. 

Något måste ha hänt i deras hemländer. Den stora majoriteten av tiggarna som vistas i vårt land kommer från Rumänien eller Bulgarien. De tillhör oftast den romska minoritetsbefolkningen. Där måste något skett som förbättrat deras livssituation.

I Tidöavtalet mellan M, KD, L och SD sägs följande: "Ett nationellt tiggeriförbud ska utredas. I utredningens uppdrag ska ingå att pröva för- och nackdelar med ett system med möjlighet till kommunala tiggeriförbud jämfört med ett nationellt förbud. Utredningen ska, oavsett ställningstagande, lägga fram ett författningsförslag som innebär tiggeriförbud i Sverige."

Det är nu dags att avskaffa denna kommunala förordning som inte längre behövs.

Mot bakgrund av ovanstående redogörelse om tiggeriförbud och tiggarnas frånvaro i vår kommun bör nu detta tillstånd från 2019 upphävas. Förordningar som inte används ska i mitt tycke avskaffas och i det här fallet förpassas till historiens skräpkammare.

Jag vill avsluta med ett citat från Olof Palme från den Socialdemokratiska partikongressen 1978 där en stor del handlade om välfärdsdebatten: Det får inte längre finnas vi och de – det finns bara vi!

I sitt inledningsanförande på samma kongress sade Olof Palme också dessa tänkvärda ord: När vi socialdemokrater verkar för ekonomiska och industriella framsteg är det ju inget självändamål. Det är för att förbättra våra möjligheter att skapa ett samhälle där alla har rätt till arbete och trygghet, ett samhälle med större utrymme för medmänsklighet och värme, solidaritet och gemenskap.

Hans Bergström
Fritidspolitiker (S)