Höjda deltagaravgifter är ett hot mot föreningslivet

Att höja deltagaravgifterna är inte alltid så klokt och riskerar leda till att föreningar tappar ytterligare medlemmar.

Att höja deltagaravgifterna är inte alltid så klokt och riskerar leda till att föreningar tappar ytterligare medlemmar.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2022-03-06 20:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej, Thomas Ravelli här! Jag har ett viktigt meddelande till alla idrottsföreningar i vårt avlånga land som funderar på att höja medlemsavgifterna. Jag hoppas att jag kan få er uppmärksamhet några minuter. Jag ska inte spela Allan, dra en vits eller berätta om hur bra jag har varit på att rädda straffar. Den här gången vill jag prata om något allvarligt – nämligen om ekonomi och den negativa spiral som drabbar allt fler klubbar och som hotar vårt underbara föreningsliv.

Jag vet att många idrottsklubbar och föreningar har drabbats hårt av pandemin. Våra ungdomar (och även vuxna) har helt enkelt idrottat mindre under coronan. Många har slutat med sina aktiviteter. I en tidning läser jag att två av tre klubbar i Stockholm har tappat medlemmar. Bara det är ju jättetråkigt och dåligt för folkhälsan, måendet och vår framtid.

Ett minskat deltagande får också stora ekonomiska konsekvenser för idrottsklubbarna. En stor del av intäkterna kommer från bidrag som är aktivitetsbaserade. Ju fler som tränar och deltar desto högre blir bidraget, helt enkelt. 

När dessa bidrag minskar är det säkert många föreningar som funderar på hur man ska täppa till hålen. För kostnaderna minskar ju oftast inte i samma takt som intäkterna. Risken är stor att fotbolls-, handbolls- och ridklubbar med flera beslutar att höja sina medlems- och träningsavgifter för att få rätsida på ekonomin. 

Det är förståeligt att man tänker så i ett första läge. Men tänker man ett snäpp längre, så är risken stor att man i stället skjuter sig själv i foten och stänger ute allt fler från att vara med när avgifterna ökar.

För många familjer är taket nått när det gäller hur mycket barnens fritidsaktiviteter får kosta. Förutom de årliga avgifterna ska de ha utrustning, kläder, skor med mera. Här har kraven helt klart ökat från när jag spelade i knattelaget. Idag ska många ha nytt trots att man växer så det knakar och det svider såklart i plånboken för många. Sedan kostar det ju också en hel del extra med cuper och resor.

Ekonomiska skäl är ofta den krassa anledningen till att barn får avstå från idrott och föreningsliv. Att höja deltagaravgifterna är därför inte alltid så klokt och riskerar i stället leda till att föreningar tappar ytterligare medlemmar. När färre barn deltar minskar sedan de viktiga bidragen. Föreningarna hamnar därför i en negativ spiral som blir svår att ta sig ur.

Vi hoppas att vi nu får tillbaka de som slutat. Samtidigt behöver klubbarna fortsätta jobba med att hitta fler intäktskällor för att hålla nere deltagaravgifterna. Det finns tack och lov mycket man kan göra om man bara är lite kreativ och arbetsam. Som att arrangera cuper och kränga lotter, fika, korv och tjäna in extra pengar genom att sälja olika produkter. Då kan fler barn fortsätta med sin idrott.

Thomas Ravelli 
Företagare och före detta fotbollsspelare