Fyrverkerier är ett förlegat sätt att fira in det nya året

Eskilstuna ska inte vara en spökstad, men fyrverkerier gör inte staden roligare, replikerar MP:s gruppledare Marielle Lahti.

I Oslo firade man nyligen in det nya året med en lasershow.

I Oslo firade man nyligen in det nya året med en lasershow.

Foto: Lise Åserud

Debatt2025-01-15 12:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Det stämmer bra att vi i Miljöpartiet, som Felix Cileli skriver i sin debattartikel (10/1), tycker att det är hög tid att Eskilstuna kommun använder skonsammare sätt att fira in det nya året. Vi är inte ensamma om att anse att fyrverkerier är ett förlegat sätt att fira in det nya året – så många som nio av tio kommuner i landet skippade fyrverkerier 2023 – många valde i stället andra alternativ som lasershow och trenden fortsatte vid nyårsfirandet 2024.

Har alla de kommunerna missat något som bara Eskilstuna förstått? Eller kan den utbredda trenden att avstå från fyrverkerier tvärtom bero på att man inser att det roliga inte behöver ske på bekostnad av vare sig djur eller miljö i en modern kommun? 

Frågan är kanske också varför Eskilstuna, som nyligen utnämnts till Sveriges miljöbästa kommun, väljer att inte hoppa på den trenden. 

Medan ett fyrverkeri bränns av en gång, erbjuder till exempel en lasershow dessutom möjligheter att köras en gång till, till exempel i form av en matiné på nyårsdagen. Det kanske skulle bidra till den mer levande staden, som Felix Cileli efterlyser. Förmodligen skulle det också uppskattas av kommunens djurägare att kunna delta på ett kommunalt nyårsfirande, som man är med och betalar för, genom ett evenemang som är anpassat efter att inte skrämma djur – oavsett om de är husdjur eller vilda djur. 

För det är inte trams – som Felix Cileli menar – att fyrverkerier orsakar ”oro och möjligen men hos djur som hundar och fåglar”. Tvärtom visar till exempel en studie från Nederländerna att fåglar flyr i panik när fyrverkerierna är som intensivast vid tolvslaget och löper kraftigt ökad risk att kollidera i mörkret. Vad gäller hundar finns det många som årligen vittnar om hur djuren traumatiseras och hur de tvingas ge djuren lugnande för att överleva natten. 

Här vill vi citera Djurens Rätt som säger att: ”Kommunala fyrverkerier kan verka som en lösning för att minska privat smällande, men i praktiken lockar de stora folkmassor och förstärker traditionen med fyrverkerier, snarare än att minska privat användning. Att fira in det nya året borde inte behöva innebära lidande och skräck för djuren”. 

Argumentet ”det är inte vi, det är de”, som både Felix Cileli och kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S), använder sig av i debatten om fyrverkerier blir en klassisk whataboutism där kritik bemöts genom att flytta fokus till brister hos motparten eller andra aktörer. 

Med det sagt är det otroligt allvarligt och sorgligt att fyrverkerier fortfarande inte bara leder till personskador utan även till död, som i fallet med den unga pojken i Södertälje. Därför är det glädjande att många kommuner, däribland Eskilstuna begränsar rätten att skjuta fyrverkerier med lokala föreskrifter. Samtidigt är det uppenbart att de begränsningar som finns inte är tillräckliga för att undvika skador, så kan vi inte ha det. 

Felix Cileli vädjar slutligen till alla politiker i Eskilstuna att arbeta för en roligare stad med ett rikt nöjesliv. Här är vi helt överens: Eskilstuna ska inte vara en spökstad, även om vi inte håller med om att lösningen är fyrverkerier. 

Däremot är vi måna om ungdomars engagemang och om att skapa reella möjligheter för inflytande i vår kommun – så välkommen att höra av dig till oss med dina tankar, Felix Cileli, tillsammans kan vi säkert komma på många bra förslag till hur Eskilstuna kan bli en roligare kommun.

Marielle Lahti
Gruppledare Miljöpartiet de gröna i Eskilstuna