Hunger och fattigdom prÀglar ukrainarnas vardag

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), regering och riksdag behöver förbÀttra stödet till de ukrainare som befinner sig i Sverige, skriver Khrystyna Hevchuk.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), regering och riksdag behöver förbÀttra stödet till de ukrainare som befinner sig i Sverige, skriver Khrystyna Hevchuk.

Foto: Nadine Sohier/Regeringskansliet

Debatt2024-03-02 05:39
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hunger, fattigdom, dagliga restriktioner och kÀnslan av att vara en "andra klass" Àr den verklighet som ukrainska flyktingar har stÀllts inför i det svenska samhÀllet i tvÄ Är nu.

Ett nytt lagförslag, innebĂ€r bland annat att ukrainare som har varit i Sverige i minst ett Ă„r kommer att kunna folkbokföras. DĂ€rmed skulle de kunna fĂ„ ett personnummer. Om de tillhör mĂ„lgruppen för etableringsprogrammet och om "det bedöms som arbetsmarknadspolitiskt motiverat" kan de Ă€ven fĂ„ tillgĂ„ng till etableringsinsatser och etableringsersĂ€ttning som uppgĂ„r till 308 kronor per dag, vilket Ă€r högre Ă€n dagens maximala ersĂ€ttning pĂ„ 71 kronor. 

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) framhĂ„ller att denna lag ska göra livet lĂ€ttare för ukrainare (aftonbladet.se). Men lagförslaget var inte en generös gĂ„va som ett tecken pĂ„ solidaritet med det ukrainska folket i Sverige inför tvĂ„Ă„rsdagen av den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina. 

Den svenska regeringen har försatt sig i en hopplös situation, vilken för tredje Äret bromsar integrationsprocessen för ukrainska flyktingar.

Ukrainare vÀntade ett Är pÄ möjligheten att lÀra sig svenska pÄ SFI, ett och ett halvt Är pÄ möjligheten att ta körkort och tvÄ Är pÄ ett lagförslag som inte garanterar ett personnummer och inte minskar stressnivÄn för ukrainska flyktingar.

Maria Malmer Stenergard hÀvdar att kravet pÄ att öka dagersÀttningen för alla "inte uppfyller de ukrainska flyktingarnas intressen".

I oktober förra Ă„ret presenterades undertecknad petitionen pĂ„ tusen personers vĂ€gnar “Personnummer till ukrainska flyktingar”, dĂ€r en av punkterna var flyktingarnas svĂ„ra ekonomiska situation.

Men Migrationsverket kommer att fortsÀtta att endast betala 37 kronor per dag till smÄ barn under tre Är, bebisar! Kan detta belopp tÀcka utgifter för blöjor, barnmat och klÀder?

Migrationsverket betalar endast 43 kronor per dag till barn frĂ„n fyra till tio Ă„r! Äpplen kostar 30 kronor per kg, mjölk – 15 kronor. Kött, ost, vitaminer, som Ă€r sĂ„ viktiga för barns tillvĂ€xt, kan inte köpas för dessa pengar.

Migrationsverket betalar endast 50 kronor per dag till tonÄringar frÄn elva till sjutton Är! Detta rÀcker inte för att mata och klÀ barnet.

Ja, huvudkravet frÄn tusentals ukrainare och svenskar var och Àr personnummer för ukrainska flyktingar. Ja, det första viktiga steget mot detta mÄl har tagits - ett lagförslag har skapats. Men det finns flera men:

  1. Detta Àr bara ett lagförslag som först kommer att överlÀmnas till riksdagen för behandling. DÀrefter beror allt pÄ politikernas snabbhet och önskan att godkÀnna det (eller att inte godkÀnna det, vilket ocksÄ Àr troligt). Om riksdagen röstar igenom förslaget Àr det nödvÀndigt att anslÄ pengar frÄn statsbudgeten, godkÀnna ytterligare dokument och etablera samarbete med kommuner. Det kommer att ta tid.
     
  2. Under detta Är av vÀntan pÄ ett eventuellt personnummer kommer ukrainare att fortsÀtta möta restriktioner i samhÀllet och försöka överleva pÄ en katastrofalt lÄg summa i Sverige.

Det Àr dÀrför det Àr nödvÀndigt att fortsÀtta att betona lÀmpligheten att öka dagersÀttningen, speciellt till flyktingar som inte kan arbeta av fysiska skÀl: personer med funktionshinder, pensionÀrer, mammor med smÄ barn. Detta Àr den mest utsatta delen av samhÀllet, som förutom mat och klÀder behöver enorma mÄnatliga betalningar för mediciner, lÀkarbesök, specialutrustning och ytterligare saker.

Om ett Ă„r kanske de mĂ€nniskor som behöver hjĂ€lp i dag inte finns kvar lĂ€ngre. Att försöka överleva tolv mĂ„nader, trehundrasextio dagar utan mat, klĂ€der och i konstant depression Ă€r en riktig test.

Vi, ukrainare, behöver verkliga handlingar, inte tomma ord!

Khrystyna Hevchuk
Skribent av petitionen "Personnummer för ukrainska flyktingar”
Ordförande ”RefugeeHope. UA&SE”