Hyrorna kan visst höjas efter försäljning

Den planerade försäljningen av Eskilstuna Kommunfastigheters lägenheter i bland annat Viptorp har skapat debatt.

Den planerade försäljningen av Eskilstuna Kommunfastigheters lägenheter i bland annat Viptorp har skapat debatt.

Foto: Kommunfastigheter

Debatt2020-02-07 05:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ordförande i Kommunfastigheter Bertil Andersson (M) beskriver i en debattartikel den 27 januari sin syn på försäljningen av 577 lägenheter i Viptorp, Skogsängen och Torshälla. 

Bertil Andersson påstår att det inte kan bli några större förändringar för de hyresgäster som berörs av en försäljning och att man noggrant kommer att kontrollera att den nya ägaren är seriös och villig till att bidra i det bostadssociala arbetet. En utfästelse som vi har hört många gånger från kommunpolitiker men som tyvärr inte alltid återspeglar verkligheten efter en försäljning.

Hyresgästföreningens samlade erfarenhet från försäljningar av allmännyttor kan summeras i fyra punkter.

1. Kommunen har goda ambitioner och säljer till en seriös aktör som lovar att vara med och utveckla bostadsmarknaden på orten. Ett par år går och den seriösa fastighetsägaren säljer sitt bestånd till en aktör som inte alls har något löfte till kommunen. Ett exempel är Sörmland där Nyköpingshem sålde fastigheter till Riks Hem som efter tre år sålde vidare till Viktoria Park.

2. Kommunen säljer till en fastighetsägare som till bristningsgränsen utnyttjar möjligheterna i förhandlingssystemet genom att systematiskt renovera lägenheter och skruva upp hyresnivåerna. Affärsmodellen går ut på att få upp fastighetsvärdena och inte att tillhandahålla goda bostäder så som allmännyttans uppdrag är utformat. 

3. Efter en försäljning är risken stor att en ny fastighetsägare påkallar förhandlingar om förändrad hyra i de lägenheter som köpts. Trots att hyresvillkoren följer med försäljningen kan en ny fastighetsägare göra det. Resultatet av en sådan förhandling kan ingen, varken Bertil Andersson eller vi på Hyresgästföreningen, sia om. Det kan leda till hyreshöjningar och gör tyvärr ofta det.

4. Kommunen säljer med argumentet att det behövs pengar för att klara nyproduktion och underhåll. Men pengarna från försäljningen stannar inte kvar i bolaget utan förs över till kommunen och går till att finansiera annan kommunal verksamhet. Här är Eskilstuna ett av många exempel. 

Det här är den verklighet som vi och landets hyresgäster många gånger möter efter en försäljning. Vi vill inte säga att alla försäljningar leder till kris och katastrof. Men man ska som kommunpolitiker vara medveten om att verkligheten inte alltid blir som den ser ut på papper. 

Tommy Holm

Ordförande Hyresgästföreningen Eskilstuna

Monica Jensen

Ordförande Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation Eskilstuna