MP: Genomlys riskerna med Seniors verksamhet i Eskilstuna

Skissen på anläggningen saknade 20 (av de 32) skorstenar, som kommer att släppa ut det livsfarliga ämnet metylenklorid. Det hade varit en central uppgift att ha med under samrådet för boende att lämna synpunkter på, skriver Miljöpartiets gruppledare i Eskilstuna, Marielle Lahti och Mohamed Abdukani.

Skissen på anläggningen saknade 20 (av de 32) skorstenar, som kommer att släppa ut det livsfarliga ämnet metylenklorid. Det hade varit en central uppgift att ha med under samrådet för boende att lämna synpunkter på, skriver Miljöpartiets gruppledare i Eskilstuna, Marielle Lahti och Mohamed Abdukani.

Foto: Niklas Holm, Johan Nilsson/TT

Debatt2024-07-03 19:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Shenzhen Senior Material (Senior) är ett kinesiskt bolag som producerar delar som behövs vid tillverkning av elbilsbatterier. Under produktionen av dessa delar används metylenklorid, ett ämne så giftigt så att det förbjöds i Sverige 1996. Trots detta har Senior fått tillstånd att använda 2770 ton av ämnet under två år och släppa ut 900 ton per år– i ett första steg. Detta är unikt inte bara för Eskilstuna utan även för både Sverige och Europa. 

Det är viktigt för den gröna omställningen att transportsektorn elektrifieras. För att det ska vara möjligt krävs en kraftfull utbyggnad av förnybar elproduktion, elnät och en mer flexibel elanvändning. 

En elektrifierad fordonsflotta förutsätter ökad produktion av batterier, vilket kräver storskaliga industriella etableringar. Det är självklart viktigt att alla gör sitt och att produktionen av viktiga komponenter för den gröna omställningen också kanske i Europa. 

Vi bör vara ledande i den gröna omställningen, men det innebär inte att vi ska tulla på miljölagstiftningen. Även företag som bidrar till klimatomställningen behöver ta hänsyn till andra miljöaspekter. 

Sveriges tuffa miljölagstiftning har tjänat oss väl. Seniors styrelseordförande Xiufeng Chen konstaterade själv vid sitt besök i Sverige att “det är väldigt rent här och luftkvaliteten är bra”.

Informationen om etableringen av Seniors verksamhet har varit knapphändig och till stor del handlat om hur fantastiskt bra etableringen är för Eskilstuna kommun. 

Inom ramen för det politiska arbetet har etableringen berörts genom ett beslut om tillsynsansvar över verksamheten, på kommunfullmäktige den 1 februari 2024. Då lyfte Miljöpartiet riskerna med verksamheten och förmågan för Eskilstuna kommun att hantera dels konsekvenserna av de tillåtna utsläppen, men även konsekvenserna av en eventuell olycka. 

Det finns i dag ingen som helst erfarenhet av denna typ av verksamhet i Eskilstuna, Sverige eller Europa. Detta ställer nya och stora krav på tillsynen av verksamheten. Miljöpartiet yrkade därför på att Länsstyrelsen skulle ansvara för tillsynen, särskilt eftersom Miljökontoret i Eskilstuna meddelat att man inte har resurser eller kompetens på området. 

Tyvärr beslutade kommunfullmäktige, tack vare majoritetens (S och M) röster, att ändå lägga ansvaret för denna mycket komplicerade uppgift på Miljökontoret. Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Hur avser majoriteten nu att säkra upp den här komplexa kompetensen på Miljökontoret? 

Orsaken till vår oro, för både etableringen i stort och kommunens hantering av riskerna, är användningen av ämnet metylenklorid. Ämnet är så giftigt så det är förbjudet sedan 1996. Kemikalieinspektionen ger dispens för att använda metylenklorid om inget alternativ finns. Dispensen ges under två år för att företaget ska minska/ersätta/förändra produktionen så att det giftiga ämnet fasas ut. 

Det har varit en framgångsrik strategi för Sverige med en minskning från 427 ton år 1996 till drygt 10 ton 2022. Men nu har alltså Senior fått undantag beviljat så de kan släppa ut 2 770 ton på två år. 

Nu framkommer nya oroväckande uppgifter om att delar av det underlag som använts i samband med ansökningar om tillstånd och undantag är medvetet diffust skrivet eller till och med direkt felaktigt. 

Enligt underlaget kommer giftångorna att spädas ut i luften och blåsa bort. Detta bygger på att metylenklorid skulle väga lika mycket som luft och därmed blandas, men i själva verket väger ämnet i gasform nästan tre gånger så mycket. Det kan innebära att koncentrationen av utsläppen i närområdet är underskattad.

Dessutom visar det sig att kritiska delar av underlaget inte funnits med under samrådet utan lagts till senare. Det handlar då om det som Senior diffust kallar utsugsslangar/utloppsportar som i själva verket är skorstenar. 

Skissen på anläggningen saknade 20 (av de 32) skorstenar, som kommer att släppa ut det livsfarliga ämnet metylenklorid. Det hade varit en central uppgift att ha med under samrådet för boende att lämna synpunkter på, eftersom det visar att systemet är allt annat än slutet.

Eftersom det även verkar som att Senior planerar att utvidga sin verksamhet med ytterligare 19 hektar mark så måste kommunen snarast skaffa sig mer och säker informationen kring Seniors processer, metylenklorid och om det funnits bristfälligt eller missvisande material från Senior.

Miljöpartiet menar att de uppgifter som framkommit stärker behovet av en genomlysning av de risker som verksamheten innebär. Vi är oroade, främst för riskerna för de boende i Svista och de anställda på Senior. Vi som parti kan inte överklaga eller ompröva beslutet men genom att lämna in en fråga på kommunfullmäktige i september så förväntar vi oss ändå att få svar från S och M vad de ska göra för att minimera riskerna.

Marielle Lahti och Mohamed Abdukani
Gruppledare (MP) Eskilstuna