SD fortsätter att angripa folkbildningen

Folkbildningen är folkets bildning.

Regionägt nedläggningsobjekt?

Regionägt nedläggningsobjekt?

Foto:

Debatt2024-12-18 16:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men SD fortsätter att säga att de företräder folket, samtidigt som de attackerar folkbildningen, de rörelser som lade grunden för den svenska demokratin, grunden för folket att vara med och skapa samhället Sverige.

Jag sitter i skrivande stund på regionfullmäktige i Nyköping, och där presenterar SD presenterar sitt budgetförslag för 2025. De vill "avyttra" Åsa folkhögskola, vilket i praktiken betyder “lägga ner”.

Detta skulle, säger de, spara 15 miljoner för regionen.

15 miljoner av 11 miljarder, ungefär en tusendel av regionens totala budget alltså. Jag tror dock att detta inte är en ekonomisk reform, utan en ideologisk. För vad är det för verksamhet SD vill lägga ner?

Åsa folkhögskola erbjuder allmän kurs, som hjälper deltagarna att nå gymnasiekompetens, och specialkurser inom områdena musik och dans. Dessa utbildningar öppnar dörrar till arbetsmarknaden eller vidare till studier​, och de bidrar till kultur och kulturutveckling i regionen.

Genom studiemotiverande kurser, så kallade SMF-kurser, primärt för dem som anvisats av Arbetsförmedlingen, hjälper skolan människor att hitta vägar till sysselsättning och till att stärka sin självständighet och självkänsla. Detta bidrar till att minska arbetslösheten och främja social inkludering​. Ofta är deltagarna på dessa kurser personer som under lång tid har varit långt ifrån arbetsmarknaden.

 

Genom internat och konferensverksamhet lockar skolan människor från både Sverige och andra länder, något som sätter den här delen av Sörmland på kartan. Människor flyttar från hela världen för att gå danskursen på Åsa folkhögskola.

Om någon utanför Sverige känner till Sköldinge eller Katrineholm, så är det sannolikt på grund av danskursen på Åsa folkhögskola. Skolan fungerar också som en arbetsgivare och driver verksamhet som restaurang och konferenser, vilket gynnar den lokala ekonomin.

Men om det nu blev så att man "avyttrade" Åsa folkhögskola, vad skulle det innebära för regionen ekonomiskt? Skulle man spara 15 miljoner, som SD gör gällande i sin budget?

Huvudmannabidraget från Region Sörmland motsvarar 35 procent av intäkterna på Åsa folkhögskola, övriga 65 procent är statsbidrag och externa intäkter. 23 av skolans 40 tjänster finansieras i sin helhet med statsbidrag eller andra externa intäkter. Ställer man de 15 miljonerna SD vill “spara” på avyttring av skolan mot det regionen får tillbaka, kan vi konstatera att för varje tusenlapp regionen investerar kommer 2 400 kronor tillbaka!

Vi bör i det här sammanhanget också ta hänsyn till de konsekvenser en nedläggning skulle medföra: kostnader för arbetslöshet, omställningskostnader, minskad köpkraft i regionen, färre personer som får studiemedel i regionen samt minskade förutsättningar för utbildning och bildning i regionen. Och Sörmland är den region som har lägst utbildningsnivå i hela Sverige!

 

Sammanfattningsvis kan vi se att Region Sörmland skulle förlora pengar på att avyttra Åsa folkhögskola, eftersom regionen skulle förlora stora intäkter i statsbidrag.

Dessutom kan vi se att Åsa folkhögskola bidrar till så mycket mer än bara intäkter till vårt vackra Sörmland!

Linus Larsson (MP) är lärare på folkhögskola.