Jag söker mandat att tänja på ramarna

Debatt 6 september 2022 20:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett jobb att gå till. Pengar till utgifter. Ett hem i en stadsdel där man kan känna sig trygg. En skola som fungerar. En sjukvård att lita på. En pension att leva på. Utrymme att förverkliga några av sina drömmar. Det ska samhället kunna leverera. Det kräver sammanhållning och samarbete. 

I en tid med krig, ekonomisk oro och behov av radikala åtgärder mot brott och dess orsaker hoppas jag kunna bidra med erfarenhet. Jag var med vid finanskrisen. Vi har handskats med en pandemi. Det var svåra tider för många. Vi kommer orka igenom också detta. Eskilstuna är starkt och vi är vana att hantera med- och motgångar. 

 

Eskilstuna är i en stark positiv utveckling. Oräkneliga etableringar av nya företag och jobb såväl som universitet, ny tingsrätt och fler poliser. Bättre skolresultat och stora satsningar på välfärd och idrott. Försörjningsstöd är nere på 2014 års nivå. Arbetslösheten nere på 2009 års nivå. Vi ska göra mer. Men ledarskap, bra beslut och duktiga medarbetare ger resultat. 

Ibland blir det fel. Men då rättar vi till det. Jag kan inte heller låtsas som att saker är enklare än vad de är inför dig. Men vi kan lösa problemen och ta vara på alla möjligheter. Genom uthållighet, ärlighet och samarbete.

 

Jag vill bilda en bred majoritet som kan fatta beslut och sätta Eskilstuna först. Man måste då kunna kompromissa och samtidigt stå upp för det egna och i det hitta en väg. 

Eskilstuna måste navigera i svår terräng samtidigt som de enorma möjligheterna tas tillvara. Det är inte läge för över- och underdrifter, stök och tappat tempo. Vi behöver resultat. 

 

Jag försöker synliggöra Eskilstuna i Sverige. Bli lyssnade på utifrån vår verklighet. Jag får lite smällar. För en som jag, som faktiskt inte önskar konflikt eller rampljus, är det slitsamt. Men nödvändigt. 

Prioritet är jobben. Företagande och utbildning. Arbetslösheten ska knäckas. Avskaffad segregation och stopp för påfyllnad av problem genom osund invandring. Skolan ska fortsätta förbättras ihop med förbyggande socialt arbete. Äldre ska kunna lita på bra omsorg. 

 

Vi ska plocka de kriminella ur Eskilstuna. Dra ut dem i ljuset! De som är på väg in ska stoppas. Vi fortsätter bygga ut förebyggande insatser så mycket som krävs. Det får kosta. Men jag kräver att staten backar upp med omfattande långvariga polisinsatser som stryper våldet. Vi måste få permanent polisnärvaro i vissa stadsdelar. 

Jag är beredd att och söker mandat att tänja ramarna för vad en kommun får göra. Men jag måste veta att jag har ditt stöd för det. Kritik, risker och att jag måste förmå fler att orka göra jobbet. Jag kan inte stå ensam.

 

Mitt besked är att jag alltid kommer sätta det hederliga Eskilstuna först. Aldrig vara tyst om problem vi ser eller möjligheter vi har. Inte vara rädd att kritisera den som motarbetar oss. 

Jag har ingen karriär att värna. Mer av min politiska gärning ligger sannolikt bakom än framför mig. Jag kan säga vad jag tycker. Stå på Eskilstunabornas sida. Men jag behöver din hjälp. 

 

Jag vill att du oavsett var du står politiskt ska känna att jag vill vara din och hela Eskilstunas kommunstyrelseordförande. Även om vi har olika utgångspunkter i livet så måste vi samarbeta för att göra Eskilstuna bättre. 

Politiken styr en organisation med stort men begränsat ansvar. Den geografiska ytan Eskilstuna kommun bär vi alla som medborgare ansvar för. 

 

Du ska ställa höga krav på mig. Men vi behöver hjälpas åt. Det finns bara en vinnare på det. Och det är alla vi som lever här. 

 

Jimmy Jansson (S)
Kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Debatt: Är Moderaterna i Eskilstuna på väg åt rätt håll?

Är Moderaterna i Eskilstuna på väg åt rätt håll?

Näringslivet får ett eget kommunalråd i Eskilstuna: "Tydligare fokus från politiken"

Näringslivet får ett eget kommunalråd i Eskilstuna: "Tydligare fokus från politiken"
Visa fler
Ämnen du kan följa