I Sverige är vi vana vid att kunna tända lampor, brygga vårt kaffe eller starta tvättmaskinen när vi så behöver, oavsett tidpunkt på dygnet. Men kommer det vara lika självklart i framtiden? De senaste månaderna har vi fått skenande elpriser, särskilt i södra Sverige. Hur har det kunnat bli så?
Det finns inte bara ett svar som förklarar problemet och det är inte heller otur som har drabbat oss. Att i förtid avveckla Ringhals 1 och 2 som försåg södra Sverige med fossilfri och stabil el var ett stort misstag. Det var dåligt för miljön och för ekonomin.
Tyskland har dessvärre gjort ett liknade olyckligt vägval. Vi ser nu tydliga effekter av att de blivit beroende av väderberoende vindkraft, fortsatt användning av kol och sårbarhet gällande rysk naturgas. De ökade priserna i Tyskland spiller över även på oss, främst i södra Sverige.
Så vad kan vi göra i Sverige? Signalera tydligt att existerande kärnkraft ska finnas kvar och livstidsförlängas. Bygg nya reaktorer. Bygg ut kapaciteten i elnäten. Förnybara energikällor som sol och vind bör också byggas ut, de behövs också. Vi ska vidmakthålla vattenkraften och vi ska naturligtvis effektivisera i stort och smått.
Det finns en möjlig utbyggnad i södra Sverige som skulle kunna ske i relativ närtid. Forsmark 1 har en teknisk möjlighet att uppgradera sin effekt och bidra med mer välbehövlig fossilfri el. Denna möjlighet har än så länge inte realiserats på grund av olyckliga relationer mellan Forsmark och Svenska kraftnät.
En regering med klokt ledarskap hade kunnat skapa verkstad med tanke på att staten äger båda aktörerna. Med en snabbt utbyggd kapacitet i Forsmark skulle färre ha ont i magen för nästa månads elräkning, som nervöst följer väderrapporterna och desperat hoppas på att kylan inte ska sätta klorna i vårt land. Sverige förtjänar en ny regering för att hela Sverige ska fungera.
Ebba Busch
Partiledare (KD)
Camilla Brodin
Riksdagsledamot och energipolitisk talesperson (KD)
Pia Steensland
Riksdagsledamot Sörmland, ledamot i socialutskottet (KD)