Kommunerna bör lÀgga större rör i nya VA-nÀt

GÀvle i augusti i Är. Sommarens skyfall visade behovet av robusta VA-nÀt, pÄminner debattörerna.

GÀvle i augusti i Är. Sommarens skyfall visade behovet av robusta VA-nÀt, pÄminner debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-12-03 21:05
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Efter sommarens skyfall har fokus pĂ„ kommunernas VA-nĂ€t ökat. Forskarna menar att klimatförĂ€ndringar gör att det vi tidigare kallade 100-Ă„rsregn nu kommer att drabba oss betydligt oftare. 

Redan tidigare har mÄnga kommuner arbetat hÄrt för att komma ikapp med efterslÀpande underhÄll och förnyelse av gamla VA-nÀt. Nu tillkommer behovet för alla kommuner att förebygga förtÀtning redan initialt vid nybyggnationer, samt att hantera infrastruktur för att klara ökade regnmÀngder.

Enligt en ny enkĂ€t frĂ„n IVL och Svensk FörsĂ€kring har hela sex av tio kommuner analyserat hur de har pĂ„verkats av tidigare extrema väderhändelser. DĂ€remot Ă€r de lite sĂ€mre med att fĂ„ nĂ„gonting gjort. Endast fyra av tio kommuner har formulerat specifika mål för klimatanpassningsarbetet, och fyra av tio kommuner har avsatt personella och finansiella resurser för klimatanpassning. Förhoppningsvis kommer fler kommuner igĂ„ng med arbetet snart. 

Ett nĂ€rmast sjĂ€lvklart sĂ€tt att ta höjd för bĂ„de förtĂ€tning och klimatförĂ€ndringar Ă€r att redan frĂ„n början bygga VA-nĂ€t med större kapacitet, Ă€n vad som krĂ€vs för stunden. Genom att anvĂ€nda större rör Ă€n vad som för tillfĂ€llet kanske upplevs som tillrĂ€ckligt skapas kapacitet för förtĂ€tning och tillvĂ€xt. Med större rör för dagvatten kan ocksĂ„ ökade regnmĂ€ngder hanteras. 

I dag ser vi hur nya fastigheter och ibland hela stadsdelar som klĂ€ms in i befintliga nĂ€t kan skapa problem. Bygger man redan frĂ„n början med tanke pĂ„ framtidens behov, behöver man inte bygga om efterhand. Dessutom kan man redan frĂ„n början planera in fördröjningsmagasin för dagvatten.  Att vĂ€lja material som hĂ„ller lĂ€nge Ă€r ocksĂ„ att bygga för framtiden. NĂ€r det gĂ€ller VA-rör för avlopp och dagvatten med sjĂ€lvfall sĂ„ hĂ„ller betongrör i minst 150 Ă„r. 

Det kan lÄta som en klyscha, men aldrig har det varit sÄ spÀnnande eller viktigare att arbeta med VA-nÀt som nu. FÄ branscher Àr sÄ framtidssÀkra som vÄr och de som arbetar med dessa frÄgor i kommunerna behöver fÄ mer uppmÀrksamhet och resurser. Tillsammans kan vi skapa framtidssÀkra och VA-nÀt.

Christer Dieden
S:t Eriks AB 

Mats Edling
Meag Va-system AB 

Erik Simonsen
Cementa AB