Kriget i Gaza måste upphöra och gisslan måste släppas

Fler än 26 900 människor har dödats i Gaza sedan oktober, många av dem barn, sedan Israel reagerade på Hamas avskyvärda terrorattack som dödade 1 200 israeler, många av dem barn, skriver socialdemokraterna Åsa Kullgren och Lars G Linder.
Fler än 26 900 människor har dödats i Gaza sedan oktober, många av dem barn, sedan Israel reagerade på Hamas avskyvärda terrorattack som dödade 1 200 israeler, många av dem barn, skriver socialdemokraterna Åsa Kullgren och Lars G Linder.

Debatt 8 februari 2024 06:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det fasansfulla kriget, terrorn i Gaza och Israel måste upphöra. Hamas måste släppa samtliga gisslantagna israeler. 
I stället för förtryck, lidande och dödande måste det komma en långsiktig fred, och etablerandet av två stater.

Fler än 26 900 människor har dödats i Gaza sedan oktober, många av dem barn, sedan Israel reagerade på Hamas avskyvärda terrorattack som dödade 1 200 israeler, många av dem barn. 

Attacken mot människor i Israel den 7 oktober gav visserligen staten Israel rätt att försvara sig. Men det ger inte Israel fribrev att angripa palestinier i den omfattning och brutalitet som skett och sker i Gaza. 

Internationella domstolen i Haag har beslutat att utreda om Israel brutit mot folkrätten. I ett preliminärt beslut har domstolen gjort ställningstagandet att risken för folkmordsbrott är sannolik och krävt att Israel gör allt för att förhindra dödandet av palestinier. 

Israels omfattande och brutala angrepp på Gaza har drivit hundratusentals människor på flykt, ofta tvingas de fly till platser där samma krig pågår. Sjukvården håller snabbt på att haverera och möjligheterna att vårda de mer än 60 000 människor som skadats är mycket begränsad.

Mer än 60 procent av alla bostäder i Gaza har blivit obeboeliga, elektriciteten är avstängd sedan mitten av oktober, telekommunikationerna är bristfälliga – till och från är de helt avstängda. 

I detta inferno lever Gazas befolkning, 2,3 miljoner människor. Riskerna för hungersnöd är överhängande. Redan nu är omkring en femtedel av dem redan i direkt svält.

Då bestämmer sig den svenska regeringen och biståndsminister Johan Forsell (M) för att ”pausa” stödet till FN-organet UNRWA, som sedan många år arbetar med humanitärt stöd till palestinier, såväl i Gaza som i Västbanken. Skälet uppges vara att några av UNRWA:s medarbetare av Israel påstås ha deltagit i planeringen av Hamas brutala attack den 7 oktober. Detta agerande är inget annat än kollektiv bestraffning. 

För oss är det självklart att brott mot mänskliga rättigheter och terrorhandlingar ska behandlas snabbt, tydligt och hårt enligt internationell rätt. 

Situationen i Israel och Palestina kommer aldrig att lösas med krig och terror. Tvärtom kommer det att öka polariseringen och bara bidra till mer av samma sak: död, förtryck och lidande. 

Det som behövs nu är ett omedelbart eldupphör och att Hamas släpper gisslan. Därefter måste förhandlingar om en långsiktig lösning inledas, med det självklara målet att Palestina upprättas som stat vid sidan av Israel. Tvåstatslösningen är den enda hållbara vägen framåt. 

Åsa Kullgren
Ordförande Socialdemokraterna i Eskilstuna

Lars G Linder
Styrelseledamot Socialdemokraterna i Eskilstuna


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa