Krossa monopolet – en gång för alla!

Jakob Forssmed bör sluta läsa samma anteckningar som hans företrädare Lena Hallengren, säger Albin Johansson, vice distriktsordförande MUF Sörmland, Antoni Welk, distriktsordförande MUF Sörmland och Elias Nyqvist, Ledamot MUF Sörmland.

Jakob Forssmed bör sluta läsa samma anteckningar som hans företrädare Lena Hallengren, säger Albin Johansson, vice distriktsordförande MUF Sörmland, Antoni Welk, distriktsordförande MUF Sörmland och Elias Nyqvist, Ledamot MUF Sörmland.

Foto: Ari Luostarinen/TT/Privat

Debatt2023-07-24 07:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk alkoholpolitik är världsunik. Det finns två länder inom EU förutom Sverige som har försäljningsmonopol på alkohol, Norge och Finland. Monopolet på alkohol, som hindrar myndiga svenskar under 20 från att handla hem alkohol starkare än 3,5 procent och som stoppar alla över 20 från att köpa hem en flaska vin på söndagskvällen, har tjänat ut sin rätt. Monopol har ingen plats på en fri marknad och vuxna svenskar ska kunna välja vart man vill köpa en flaska vin ifrån. Folk är faktiskt mogna nog att bestämma över sina egna liv snarare än att staten ska ha ett finger med i spelet. Det är därför hög tid att slå i sista spiken i kistan och krossa monopolet en gång för alla!

Monopolkramare menar på att Systembolaget finns till för att skydda konsumenterna. Det är en tes som bygger på att tillgängligheten skulle styra konsumtionen, något som faktiskt inte stämmer. I David Sundéns rapport “Synd och skatt” visar Sundén på hur det snarare är en fråga om pris än tillgänglighet som styr konsumtionen. Han visar på hur länder som Danmark dricker mer än Sverige, men samtidigt betalar i snitt 70 procent av det svenska priset för alkohol. Man kan också dra det ännu längre och ta Tyskland som exempel, en genomsnittlig tysk betalar i snitt 40 procent av det svenska priset. Sverige har en snittkonsumtion på ca 9,2 liter ren alkohol per person och år, danskarna har en konsumtion på 10,2. Trots avsaknad av monopol och lägre skatt på alkoholen skiljer det alltså endast en liter. Vill staten hålla koll på drickandet är det alltså mer effektivt att slopa monopolet men behålla den höga alkoholskatten. Detta snarare än att försvara en rostig relik från ett förmyndarsamhälle som borde vara begravt. 

Sverige har nu en borgerlig regering som därför bör bedriva borgerlig politik. Det är därför djupt beklämmande att folkhälsominister Jakob Forssmed gång på gång går emot. Både när det gäller gårdsförsäljning av alkohol men också nu senast när nätföretaget Winefinder vann över Systembolaget och fick tillåtelse att sälja vin till svenska kunder. Moderaterna har sedan 2015 stämmobeslut på att utreda en avveckling av monopolet. Den utredningen är det hög tid att börja när man nu har regeringsmakten.

Sammanfattningsvis kan man säga att systembolaget är föråldrat, Moderaterna har en utredning att ta tag i och Jakob Forssmed bör sluta läsa samma anteckningar som hans företrädare Lena Hallengren!

Albin Johansson, vice distriktsordförande MUF Sörmland
Albin Johansson, vice distriktsordförande MUF Sörmland