Replik på Jessica Andersson, Hyresgästföreningen (18/10).
De flesta är överens om att vi i Sverige ska ha en modern standard på hyresrätter. Decennier av hyresjusteringar som varit för låga för att räcka till regelbunden renovering har dock lett till att det i dag finns en stor underhållsskuld i hyresbostadsbeståndet.
Eftersatt underhåll innebär över tid att fastigheterna ställs inför omfattande renoveringsbehov som i princip alltid medför att standarden i lägenheterna, det vill säga bruksvärdet, stiger. Det gör också hyran, oftast, inom ramarna för den hyreslagstiftning som finns. Fastighetsägare kan inte godtyckligt sätta nya hyror utan de förhandlas i regel med Hyresgästföreningen och nästan alltid erbjuds hyresgäster som finner den nya hyran aningen hög, möjlighet till byte av lägenhet inom beståndet. I andra fall används intrappning av den nya hyran och ofta finns flera renoveringsnivåer att välja på för hyresgästen.
Det är viktigt att kunna erbjuda alla människor trygga boenden som de själva har förmåga att betala för, och utgångspunkten ska självklart vara att de kan bo kvar i sin bostad efter renovering. Men i vissa fall upplever hyresgästen att den nya nivån, som speglar bruksvärdet, blir väl hög. Då finns det statliga bostadsbidraget eller den kommunala möjligheten att ge enskilda hushåll särskilt ekonomiskt stöd. Det allmänna behöver kliva in där betalningsförmågan inte är tillräcklig.
Jessica Andersson på Hyresgästföreningen målar i sin debattartikel upp en onyanserad bild av en bransch med giriga riskkapitalister som köper upp bostäder för att sedan förstöra dem med kosmetiska lyxrenoveringar. Som företrädare för såväl privata som kommunalt ägda fastighetsbolag som på affärsmässiga grunder arbetar med långsiktig utveckling och förvaltning av bostäder och bostadsområden i våra städer, tycker inte vi att det är en rättvisande bild av fastighetsbranschen. Majoriteten fastighetsägare förvaltar sina bestånd med största omtanke om både fastigheter och hyresgäster.
De socioekonomiska utmaningar som finns på bostadsmarknaden leds inte i en konstruktiv riktning genom att svartmåla en hel bransch. Utanförskap och stigmatisering motverkas genom att lyfta dagens hyresbostadsbestånd till en nivå som människor efterfrågar och som klarar morgondagens krav på kvalitativt boende.
Lisa Hjelm
Chef näringspolitik och kommunikation,
Fastighetsägarna MittNord