Laga mat för äldre på fler platser i Sörmland

"Det ligger en stor vinst för äldre som bor på särskilda boenden eller är beroende av hemtjänsten att få del av en måltid värd namnet. Kan man inte laga den på plats måste man satsa ännu mer på dukning, uppläggning, sällskap, mötesplatser och goda smaker," skriver SKPF Pensionärernas distriktsordförande Leif Kindblom.

"Det ligger en stor vinst för äldre som bor på särskilda boenden eller är beroende av hemtjänsten att få del av en måltid värd namnet. Kan man inte laga den på plats måste man satsa ännu mer på dukning, uppläggning, sällskap, mötesplatser och goda smaker," skriver SKPF Pensionärernas distriktsordförande Leif Kindblom.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-01-12 18:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runt om i Sörmland märks det att dofterna av nylagad mat har lagt sig. Inte minst på äldreboenden eller särskilda boenden som de kallas. Som ett par insändare påpekat så har man i Eskilstuna även förlorat en viktig mötesplats när de öppna restaurangerna på äldreboenden stängts. Ensamhet och ohälsa kan bli följden. 

Inte heller har man tid att laga mat varje dag eller ens förse äldre dagligen med en matlåda. På sina håll levereras matlådor för upp till en vecka i taget. Samtidigt visar undersökningar att många äldre inte får i sig tillräckligt med näring. Både Livsmedelsverket och Socialstyrelsen har varnat för att antalet undernärda äldre på särskilda boenden är stort. 

Så många som fyra äldre avlider dessutom varje dag i Sverige på grund av fallolyckor och många fler råkar ut för skador av fall. Det kostar äldre stort lidande och samhället åtskilliga miljarder kronor varje år. Till en del kan fallolyckor härledas till för dåligt näringsintag. Det finns andra orsaker också, som brist på träning eller läkemedel i för stora doser eller i mindre lyckade kombinationer.  

Vad kan man då göra åt detta? Att äldre rör sig och tränar sina muskler är en väg. För att orka med det krävs tillräckligt med näring. Och naturligtvis vice versa, att röra på sig ger bättre aptit och så kan man komma in i en uppåtgående spiral i stället för en som pekar neråt.

Men om man, som många äldre, har en svagare aptit krävs det en hel del för att få i sig den mat och den näring som behövs för att röra på sig mer och orka lite mer. Doften av nylagad pannbiff med lök eller av stekt fläsk och kanske nybakat bröd väcker både minnen och aptiten. Smaken är viktig och även uppläggning, dukning och sällskap. En matlåda vid dörren är en mycket svag aptitretare. 

När man vill spara pengar och inrättar centralkök i stället för lokala kök skjuter man kanske sig själv i foten. Visst kan man då satsa på goda råvaror och bra tillagning, men man missar det där med dofter från nylagad mat. Och man missar den viktiga lyhördheten för vad de boende just där önskar sig för mat – kanske får man mera rester som måste kastas. 

Till det kommer det som flera insändare påpekat om missade möjligheter att träffas i en öppen restaurang och en ökad isolering som följd med en större risk för ohälsa. Det finns exempel från andra håll i landet där man avsatt tid för personalen att laga mat nära de äldre.

Det ligger en stor vinst för äldre som bor på särskilda boenden eller är beroende av hemtjänsten att få del av en måltid värd namnet. Kan man inte laga den på plats måste man satsa ännu mer på dukning, uppläggning, sällskap, mötesplatser och goda smaker.

I annat fall ökar risken för dåligt näringsintag och ohälsa, svaghet och fallolyckor och därmed stort lidande och stora kostnader för samhället. Vänd trenden och satsa på nylagat och närlagat på både boenden och i hemtjänsten. 

Stäng inte igen utan öppna restauranger och mötesplatser – det kan bli en vinst för alla!

Leif Kindblom
Distriktsordförande, SKPF Pensionärerna