Sedan 2002 har flera patientorganisationer inom det psykiatriska området bildat en förening som hette Föreningen Nationella Hjälplinjen. Jag arbetade som projektledare vid RSMH:s (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa) förbundskansli 1998 när vi började prata om att försöka starta en jourtelefon för människor i psykisk nöd vars uppgift var att erbjuda hjälp och stöd.
Vår modell hämtades från den norska systerorganisation Mental Helse som 1998 startat Hjelpetelefonen. RSMH fick ekonomiska medel från Allmänna Arvsfonden till ett projekt som under tre år skulle starta och driva en jourtelefon i psykisk kris. RSMH samarbetade med ett flertal organisationer i projektet.
Vi gjorde flera politiska uppvaktningar för att försäkra oss om stöd efter projekttidens utgång. Bland annan uppvaktade vi dåvarande socialminister Lars Engqvist (S) och hans statssekreterare Mikael Sjöberg. Föreningen Nationella Hjälplinjen utökades och kom så småningom att bestå av ett tiotal patient- och intresseorganisationer verksamma inom det psykiatriska området.
Fram till 2012 drevs Hjälplinjen av föreningen. Den var ständigt nedläggningshotad men drevs under dessa år med stöd från staten. 2102 kom Hjälplinjen att drivas av det landstingsägda bolaget Inera AB.
Hjälplinjen har varit öppen alla dagar under eftermiddagar och kvällar och har haft mellan 30 000 och 40 000 registrerade samtal varje år sedan starten 2002. Av dessa kopplas cirka 12 000 fram och som besvaras av professionella medarbetare. Den fyller ett stort behov för människor i akut kris och är ett viktigt komplement till den vård som landets regioner i dag driver inom det psykiatriska vårdområdet.
I dagarna kommer ett drastiskt beslut från Ineras vd att Hjälplinjen ska läggas ned och avvecklas. Det är inget annat än ett dråpslag mot alla de människor som fått en möjlighet att prata med någon när man varit i kris och kanske självmordsbenägen.
I en tid när den psykiska ohälsan ökar främst bland unga människor är det inte färre möjligheter till hjälp och stöd vi behöver utan flera. Inera AB:s beslut om att lägga ned Hjälplinjen måste stoppas.
Du som värnar om vår psykiska hälsa kan hjälpa till att stoppa nedläggningen genom att gå in på NSPH:s hemsida (Nationell Samverkan för Psykisk hälsa, ett samarbetsorgan för patient- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området). På hemsidan dras just nu en namninsamling igång för att stoppa nedläggningen. Din underskrift behövs för att stoppa detta vansinniga nedläggningsbeslut!
Hans Bergström
Före detta projektledare och initiativtagare till Hjälplinjen