LÄt Sörmland fortsÀtta vÀxa med solen

Investeringar i solkraft ger lÀgre elpriser och tillgÄng till lokal kraftförsörjning.

Investeringar i solkraft ger lÀgre elpriser och tillgÄng till lokal kraftförsörjning.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-08-09 18:18
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det sker en snabb tillvÀxt för solceller i Södermanlands lÀn och i resten av Sverige. Under 2021 installerades 981 nya anlÀggningar i lÀnet. Av dessa var 90 procent smÄ anlÀggningar med lÀgre effekt Àn 20 kilowatt. Nu Àr det dags att fÄ i gÄng utbyggnaden Àven av större solkraftsanlÀggningar.

Solceller har fĂ„tt sitt genombrott i Sverige. Vi har nu över 92 000 anlĂ€ggningar och över 1,5 gigawatt nĂ€tansluten solkraft, enligt ny statistik frĂ„n Energimyndigheten. 

I Södermanlands lĂ€n fanns vid Ă„rsskiftet 3 829 solcellsanlĂ€ggningar, 981 fler Ă€n Ă„ret innan. De nya anlĂ€ggningarna bidrar till energiomstĂ€llningen, och hittills Ă€r det frĂ€mst smĂ„husĂ€garna som ligger bakom utbyggnaden.

Vad gĂ€ller stora solcellsanlĂ€ggningar ligger Sverige dĂ€remot hopplöst efter övriga Europa. Orsakerna Ă€r flera. Den som har en takanlĂ€ggning större Ă€n 500 kilowatt mĂ„ste fortfarande betala energiskatt pĂ„ den egenanvĂ€nda elen. Detta trots att nĂ€stan alla andra EU-lĂ€nder avskaffat skatt pĂ„ egenanvĂ€nd el. Och den som vill bygga en större solcellsanlĂ€ggning pĂ„ mark fĂ„r oftast avslag frĂ„n lĂ€nsstyrelsen. De största svenska parkerna finns i skĂ„nska Sjöbo och Skurup och Ă€r pĂ„ 18 megawatt. Det kan jĂ€mföras med solcellsparken i indiska Bhadla som har en effekt pĂ„ 2 245 megawatt.

En fördel med solcellsparker Ă€r att de Ă€r helt reversibla, markanvĂ€ndningen Ă€r temporĂ€r. De flesta parker förvĂ€ntas stĂ„ 30–40 Ă„r, dĂ„ marken fĂ„r vila frĂ„n annan markanvĂ€ndning och sĂ„vĂ€l flora som fauna ges möjlighet att Ă„terhĂ€mta sig i de gröna korridorerna mellan panelerna.

Om Sverige ska fÄ till en lika snabb utbyggnad av solkraft som resten av vÀrlden, dÀr kraftslaget nu stÄr för över fyra procent av elen mot knappa en procent i Sverige, mÄste det formuleras tankar kring var solkraft skulle kunna rymmas regionalt. Det bÀsta Àr om kommuner, elnÀtsföretag och lÀnsstyrelse tillsammans tog fram en karta dÀr det framgÄr vilken mark i Södermanlands lÀn som lÀmpar sig för solkraft i stor skala. Det ska inte vara den bÀsta jordbruksmarken och hÀnsyn ska tas till var i elnÀtet det behövs mer lokal produktion av kraft.

Investeringar i solkraft ger lÀgre elpriser och tillgÄng till lokal kraftförsörjning. En kartlÀggning av var solkraft skulle kunna ha en plats i Sörmland möjliggör en fortsatt solcellsboom lokalt och i Sverige.

Landet behöver all förnybar kraftproduktion vi kan uppbringa. SmÄhusÀgarnas bidrag Àr redan vÀsentligt, delvis tack vare det nya gröna avdraget. Liknande incitament behövs för andra grupper av aktörer. Exempelvis bör man fÄ kvitta den el som man producerar genom sitt Àgande i en solcellspark mot den el man samtidigt anvÀnder i samma lokala elnÀt.

Det ska vara lÀtt att göra rÀtt. LÄt Södermanland vÀxa med solen. LÄt invÄnarna och företagen bidra till den gröna omstÀllningen.

Anna Werner
Vd för Svensk Solenergi