Lev upp till diskrimineringslagen, skolor

 Alla elever har rĂ€tt enligt lag att inte utsĂ€ttas för diskriminering i skolan – Ă€ndĂ„ sker det, skriver diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius med flera.

Alla elever har rĂ€tt enligt lag att inte utsĂ€ttas för diskriminering i skolan – Ă€ndĂ„ sker det, skriver diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius med flera.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2023-08-31 15:05
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu Ă€r sommarlovet slut och elever runt om i landet Ă„tervĂ€nder till skolan. Medan mĂ„nga elever har sett fram emot skolstarten finns det en del som kĂ€nner en stark oro inför det nya skolĂ„ret. Det handlar inte minst om en oro att utsĂ€ttas för diskriminering. Alla elever har rĂ€tt enligt lag att inte utsĂ€ttas för diskriminering i skolan – Ă€ndĂ„ sker det. Det Ă€r vĂ€ldigt allvarligt och fĂ„r inte förekomma. 

AnmÀlningarna till Diskrimineringsombudsmannen (DO) om diskriminering inom utbildningsomrÄdet ökar.

Vi kan i anmĂ€lningar se att elever dagligen utsĂ€tts för olika former av krĂ€nkningar. Det handlar inte sĂ€llan om diskriminering, till exempel att elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsĂ€ttning inte fĂ„r det stöd de behöver. Det kan ocksĂ„ handla om att elever utsĂ€tts för trakasserier som har samband med etnisk tillhörighet och sexuell lĂ€ggning. Andra anmĂ€lningar handlar om att skolor saknar ramper, tillgĂ€ngliga toaletter eller annan utrustning sĂ„ att elever med funktionsnedsĂ€ttning har tillgĂ„ng till skolan som andra elever. 

DO:s Ă„rliga rapport om förekomst av diskriminering och inte minst vĂ„r kontinuerliga dialog med civila samhĂ€llet visar att elever som Ă€r synliga i sin religion, till exempel flickor som anvĂ€nder slöja, löper större risk Ă€n andra att utsĂ€ttas för diskriminering i form av trakasserier frĂ„n bĂ„de skolpersonal och elever. Det finns ocksĂ„ allvarliga problem med sexuella trakasserier. 

Skolor mĂ„ste leva upp till diskrimineringslagen. MĂ„nga vĂ„rdnadshavare kĂ€nner en förtvivlan nĂ€r de ser sina barn fara illa och samtidigt upplever att skolan inte gör tillrĂ€ckligt. Det Ă€r allvarligt nĂ€r skolor inte lever upp till de krav som stĂ€lls pĂ„ utbildningsanordnare enligt diskrimineringslagen. Redan i dag förbjuder lagen diskriminering inom utbildningsomrĂ„det. Det Ă€r efterlevnaden av lagen som mĂ„ste sĂ€kerstĂ€llas sĂ„ att elever fĂ„r det skydd som lagen avser att ge. 

Skolan har ett lĂ„ngtgĂ„ende ansvar nĂ€r det gĂ€ller att tillförsĂ€kra alla en skolmiljö fri frĂ„n diskriminering. Förutom att skolan ska utreda och Ă„tgĂ€rda nĂ€r en elev har blivit utsatt för trakasserier ska skolan Ă€ven arbeta förebyggande för att motverka diskriminering och undanröja hinder för allas lika rĂ€ttigheter och möjligheter. Det Ă€r mĂ„nga skolor som brister i det arbetet. 

Som förĂ€lder eller vĂ„rdnadshavare har du rĂ€tt att stĂ€lla krav pĂ„ skolan att följa gĂ€llande lagstiftning. Om skolan, eller dess huvudman, Ă€ndĂ„ inte agerar kan diskrimineringen anmĂ€las till DO. 

DO har utökat antalet utredningar som inleds i syfte att verka för att fler som utsĂ€tts för diskriminering ska fĂ„ upprĂ€ttelse. Just nu genomför DO ocksĂ„ insatser för att öka kunskapen om vilka rĂ€ttigheter man som elev har och var man kan vĂ€nda sig om man utsĂ€tts. 

Ingen elev ska utsÀttas för diskriminering och krÀnkningar i skolan. Till dig som Àr elev, förÀlder och vÄrdnadshavare vill vi dÀrför uppmana dig att tillvarata dina rÀttigheter, inklusive att anmÀla diskriminering till DO nÀr skolan eller utbildningsanordnaren underlÄter att följa lagen. Och till utbildningsanordnare vill vi understryka att lagen stÀller krav som mÄste följas.

 Ingen elev ska utsĂ€ttas för diskriminering och krĂ€nkningar i skolan. Det Ă€r oacceptabelt och nĂ„got som mĂ„ste upphöra nu.

Lars Arrhenius
Diskrimineringsombudsman

Maja Sjögren
Förbundsordförande, Elevernas riksförbund

Elias Fjellander
Förbundsordförande, RFSL Ungdom

Warda Abdalla
Förbundsordförande, RÀdda Barnens Ungdomsförbund