Så skapar vi ett friare och roligare Eskilstuna

Debatt 28 juli 2023 15:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I torsdags (27/7) gick Rix FM Festival av stapeln på Fristadstorget i Eskilstuna. Det blev en toppenkväll, men med färre regler och friare ruspolitik kan Eskilstuna bli riktigt festligt alla årets dagar.

Sedan 1 juli är danstillståndet avskaffat. Det borde vara det första steget till att skapa ett roligare Sverige. Nu är det dags att mossiga politiker slutar sätta gränser för hur roligt vi ska få ha det på festivalen och krogen. Vi i Liberala ungdomsförbundet tycker att du ska få dricka och röka på hur mycket du vill, samtidigt som du dansar hela natten lång. Det är dags att Sverige slutar vara så himla tråkigt, det är dags att leva lite. Kom igen nu politiker, kör för fa:an!

 

I dag är det olagligt att dricka alkohol nästan överallt. Man får inte knäppa en bira på Fristadstorget under en varm sommardag, än mindre tända en feting. Detta gör Sverige till ett tråkigare land! Du får inte handla alkohol på krogen innan du fyller 18 och gud förbjude att en myndig människa skulle få köpa alkohol på Systembolaget.

Det är din kropp och endast du, inte staten, borde få bestämma vad du gör med den. Därför är det självklart att du ska få röka på, dricka öl och dansa hur sent du vill, så länge du inte skadar någon annan. I stället för att polisen ska slösa resurser och pengar på att jaga människor som njuter av den frihet de borde ha så bör de fokusera på att klara ut faktiska brott.

 

Sverige har nollvision mot droger, men ändå ökar narkotikaanvändningen. Låt i stället folk göra som de vill! Legaliseringen av cannabis skulle dra undan en stor del av gängens finansiering, produkten skulle säljas rent i butiker och staten skulle tjäna en grön miljard. Den miljarden skulle kunna gå till skolan eller den stora elektrifieringen.

Systembolagets alkoholmonopol och korta öppettider gör det svårt att vara spontan, men nu ligger förändring i luften. Häromveckan slog Högsta Domstolen fast att hemkörning av alkohol från utländska näthandlare är tillåten i Sverige. Det är bra för friheten, men ännu trevligare vore om man kunde få köpa en flaska från en vinkällare på hörnet eller direkt från Blaxsta vingård i hjärtat av Sörmland.

 

På lokal nivå skulle Eskilstunas kommunpolitiker kunna göra stor skillnad för pulsen och livfullheten i staden. De sittplatser som fyller Fristadstorget de dagar då det inte är festival är bra, men mer kan göras. Restaurangernas uteserveringar borde få växa ut mer med större friheter för krögarna. Det måste vara självklart att man ska få dricka alkohol på hela torget!

Järntorget är kanske Eskilstunas mest tråkiga torg. En kullerstensöken med någon ynka foodtrucks, vilket är bra men inte bra nog för att visa upp Eskilstuna för de resenärer som går förbi där till eller från resecentrum. Det handlar om att visa upp ett fint Eskilstuna för hela landets medborgare. Torgen ska vara vackra, så vackra att man vill stanna upp och kanske ta en selfie. Inte bara åka förbi och bevittna den gråa och rätt så tråkiga kullerstensöknen med det oförtjänta namnet Järntorget.

Rix FM Festival gjorde Fristadstorget till en plats för människor och minnen. Med alkoholavreglering, cannabislegalisering och frihetlig stadsplanering kan fler minnesvärda kvällar skapas i den gamla unga universitetsstaden Eskilstuna.

 

Jonathan Törnstrand
Distriktsordförande Luf Sörmland

Felix Cileli
Vice distriktsordförande Luf Sörmland

Viktor Karlsson
Socialpolitisk talesperson Luf


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa