M behöver ett bÀttre internpolitiskt klimat

Albin Johansson, Ordförande Muf Eskilstuna, Àr besviken över de interna stridigheterna i Moderaterna.

Albin Johansson, Ordförande Muf Eskilstuna, Àr besviken över de interna stridigheterna i Moderaterna.

Foto: Maja Salwén

Debatt2023-10-19 11:40
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att vara medlem i ett politiskt parti Ă€r roligt pĂ„ sĂ„ mĂ„nga plan. Du utvecklas, lĂ€r dig om dig sjĂ€lv och din omgivning och du lĂ€r dig framförallt att ge utlopp för dina kĂ€nslor och Ă„sikter. Du har inte alltid rĂ€tt – Ă€ven om man sjĂ€lv vill tro det. NĂ„got som Ă€r bland det viktigaste jag lĂ€rt mig under snart fem Ă„rs politiskt engagemang.

Det Àr just det dÀr sista den hÀr texten handlar om.

Muf ser vÀldigt allvarligt pÄ situationen som uppkommit i Moderaterna i Eskilstuna. Att man brÄkar och tycker olika i ett parti Àr fullt normalt. DÀremot Àr den senaste tidens smetning och pÄhopp helt oacceptabla.

Vi delar inte den karaktĂ€rsbeskrivning av Lars-Olov "Lollo" Lundqvist som mĂ„lats upp i en intern skrivelse och i media. Vi tycker snarare att det Ă€r konstigt att man visat god karaktĂ€r under fyrtiotvĂ„ Ă„rs engagemang för M, för att sedan förĂ€ndrats och bli en frĂ€mlingsfientlig kvinnohatare. 

Lollo Ă€r, precis som alla mĂ€nniskor oavsett partifĂ€rg, inte felfri. Men han Ă€r verkligen inte nĂ„got av det som mĂ„lats upp i media och som fĂ„tt honom avsatt. Lollo har, sĂ„ lĂ€nge jag kan minnas, varit en god vĂ€n till MUF och har alltid stĂ„tt upp för oss, Ă€ven nĂ€r det blĂ„ser som vĂ€rst. Ett nĂ€stan femtio Ă„r lĂ„ngt engagemang bör hyllas och inte nĂ„got annat. 

Vidare Ă€r det en trĂ„kig utveckling att man frĂ„n KF-gruppens sida vĂ€ljer att exkludera stora delar av partiet genom att stĂ€nga de tidigare, för medlemmar, öppna gruppmötena. Detta slĂ„r mot oss i MUF som till största del inte sitter pĂ„ nĂ„gra poster i kommunen. VĂ„r förmĂ„ga att pĂ„verka politiken som vĂ„ra företrĂ€dare driver minskar nu drastiskt. Det Ă€r fel. 

MissförstÄ mig rÀtt, att driva politik Àr inte enkelt. Det Àr svÄrt och krÀver mÄnga sömnlösa nÀtter och mycket hÄrt arbete för att fÄ igenom det man vill. Det Àr nog de flesta beredda pÄ och det Àr ett arbete man pÄbörjar nÀr man kliver in i partilokalen för första gÄngen. Ett bra exempel pÄ detta Àr nu nÀr krogtiderna Àntligen förlÀngs efter att flera generationer av MUF Eskilstuna har verkat för det.

Det ska vara tufft men slutprodukten blir vacker. 

Det vi ser nu Ă€r inte ett parti jag vill ha för mina medlemmar. Jag vill i stĂ€llet se ett Moderaterna dĂ€r unga, nyfikna ungdomar likt mig sjĂ€lv kan frĂ„ga, kan ifrĂ„gasĂ€tta och kan fĂ„ genomslag för sina frĂ„gor. DĂ€r inga tankar Ă€r för dumma och allting bra nog för att kunna stötas och blötas i debatt. 

Det Àr inte Moderaterna som vi ser det nu och det gör mig besviken.