M behöver ett bättre internpolitiskt klimat

Albin Johansson, Ordförande Muf Eskilstuna, är besviken över de interna stridigheterna i Moderaterna.

Albin Johansson, Ordförande Muf Eskilstuna, är besviken över de interna stridigheterna i Moderaterna.

Foto: Maja Salwén

Debatt2023-10-19 11:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara medlem i ett politiskt parti är roligt på så många plan. Du utvecklas, lär dig om dig själv och din omgivning och du lär dig framförallt att ge utlopp för dina känslor och åsikter. Du har inte alltid rätt – även om man själv vill tro det. Något som är bland det viktigaste jag lärt mig under snart fem års politiskt engagemang.

Det är just det där sista den här texten handlar om.

Muf ser väldigt allvarligt på situationen som uppkommit i Moderaterna i Eskilstuna. Att man bråkar och tycker olika i ett parti är fullt normalt. Däremot är den senaste tidens smetning och påhopp helt oacceptabla.

Vi delar inte den karaktärsbeskrivning av Lars-Olov "Lollo" Lundqvist som målats upp i en intern skrivelse och i media. Vi tycker snarare att det är konstigt att man visat god karaktär under fyrtiotvå års engagemang för M, för att sedan förändrats och bli en främlingsfientlig kvinnohatare. 

Lollo är, precis som alla människor oavsett partifärg, inte felfri. Men han är verkligen inte något av det som målats upp i media och som fått honom avsatt. Lollo har, så länge jag kan minnas, varit en god vän till MUF och har alltid stått upp för oss, även när det blåser som värst. Ett nästan femtio år långt engagemang bör hyllas och inte något annat. 

Vidare är det en tråkig utveckling att man från KF-gruppens sida väljer att exkludera stora delar av partiet genom att stänga de tidigare, för medlemmar, öppna gruppmötena. Detta slår mot oss i MUF som till största del inte sitter på några poster i kommunen. Vår förmåga att påverka politiken som våra företrädare driver minskar nu drastiskt. Det är fel. 

Missförstå mig rätt, att driva politik är inte enkelt. Det är svårt och kräver många sömnlösa nätter och mycket hårt arbete för att få igenom det man vill. Det är nog de flesta beredda på och det är ett arbete man påbörjar när man kliver in i partilokalen för första gången. Ett bra exempel på detta är nu när krogtiderna äntligen förlängs efter att flera generationer av MUF Eskilstuna har verkat för det.

Det ska vara tufft men slutprodukten blir vacker. 

Det vi ser nu är inte ett parti jag vill ha för mina medlemmar. Jag vill i stället se ett Moderaterna där unga, nyfikna ungdomar likt mig själv kan fråga, kan ifrågasätta och kan få genomslag för sina frågor. Där inga tankar är för dumma och allting bra nog för att kunna stötas och blötas i debatt. 

Det är inte Moderaterna som vi ser det nu och det gör mig besviken.