M måste försvara sitt orättvisa förslag i fullmäktige

Debatt 31 juli 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 26 februari 2019 beslutade Socialnämnden i Strängnäs om att införa en ny hyresmodell för lägenheter i de särskilda boendena (äldreboenden och gruppbostäder) som nämnden hyr ut till de äldre personer och personer med funktionsnedsättning som bor där. Så långt var det helt i sin ordning, för det är orimligt att hyressättningen inte är gjord på ett enhetligt sätt inom hela verksamheten.

Det nämnden däremot också gjorde var att höja hyrorna. Hyresmodellen innehåller en justering till maximalt tillåtet uttag av hyror. Totalt ökas hyresintäkterna per år gradvis med 6,4 Mkr (utifrån 2017 års hyror). 6,4 Mkr motsvarar 8 öre skattehöjning. En höjning riktad till äldre personer och personer med funktionsnedsättning, grupper som på grund av jobbskatteavdragens konstruktion redan betalar relativt sett mer i skatt på sina ofta begränsade inkomster.

 

Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i nämnden kompenserar delvis hyreshöjningen med ett kommunalt bostadstillägg. Bostadstillägg är något Vänsterpartiet velat ha länge för att hjälpa de med sämst ekonomi. Ett bostadstillägg i kombination med högre hyror innebär däremot att fler behöver använda tillägget för att få en acceptabel ekonomisk situation. 

Eftersom tillägget räknas av mot de ersättningar man får så innebär en mindre tillkommande arbetsinkomst att tillägget istället sänks. En lägre hyra hade varit bättre än maximal hyra och bostadstillägg, så att färre behöver tillägget. Det kommunala bostadstillägget omfattar också bara en mindre del av gruppen som fått högre hyra.

 

Jag överklagade beslutet. Inte för att det var ett delvis dåligt beslut utan för att jag anser att det är fullmäktige som ska ta så här pass viktiga beslut. Tyvärr avslogs nyss överklagan i Förvaltningsrätten men jag hoppas nu på att Kammarrätten istället ska titta mer på den ekonomiska delen av beslutet.

Moderaterna är på ideologisk grund emot skattehöjningar, men godkänner alltså ett nämndbeslut motsvarande 8 öre skattehöjning. De väljer att ta in pengarna uteslutande genom ökad hyra för äldre personer och personer med funktionsnedsättning. Moderaterna och övriga partier borde varit tvingade att försvara sitt principiellt viktiga men orättvisa förslag i beslutsdebatten i fullmäktige och inte låta det smyga igenom i en nämnd.

 

David Aronsson
Gruppledare Vänsterpartiet Strängnäs

Ämnen du kan följa