Mark till solpark är mitt bidrag till omställningen

En solcellspark är en parentes på cirka 35 år. Ett kulturlandskap och en planet ska förhoppningsvis vårdas med en längre horisont, skriver Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs och markägare på Selaön.

En solcellspark är en parentes på cirka 35 år. Ett kulturlandskap och en planet ska förhoppningsvis vårdas med en längre horisont, skriver Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs och markägare på Selaön.

Foto: Strengnäs Tidning

Debatt2021-12-15 21:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jan Isaksson, fritidshusägare på Selaön, skriver om den solenergipark som det lokala företaget Energiengagemang planerar på min gård Äleby. Det är inte ovanligt att stadsbor som Jan tycker att det stör utsikten vid besöken i fritidshuset. 

Jag har stor respekt för att en solpark tillfälligt förändrar landskapsbilden. Jag ser det som mitt ansvar att använda min mark i omställningen om det går. Ibland tänker jag att de som bor i våra städer kanske ska fundera över de bidrag som landsbygdens invånare många gånger gör för att alla ska få mat på bordet eller el i kontakten. Jag ser de 90 hektar av Älebys yta, som solparken omfattar, som en del av min generations bidrag till omställningen. 

Vi skördar solel på den ytan under min livstid och vi gör det för mina barns och framtida generationers skull. Det är möjligt att nästa generations samhälle har andra utmaningar. De kan då helt återställa marken och åter odla vete på marken. Det är det som är det fina, det är helt reversibelt, det är en parentes i ett långsiktigt ansvarstagande för den plats vi är satta vårda.

I motsats till Jan Isaksson menar jag att mitt uppdrag som förtroendevald också för med sig att visa med handling att vi utifrån våra egna förutsättningar alla kan bidra till den nödvändiga omställningen. Mitt bidrag tillsammans med det lokala företaget Energiengagemang är i detta fall cirka 45 megawattimmar ren energi, det vill säga lika mycket energi som cirka 10 000 villor eller 15 000 lägenheter behöver på ett år. Och jag gör det med en förståelse för att jag och solcellsparken är en parantes i vårdandet av vår plats både ur ett klimat-och kulturmiljö perspektiv. 

Ska vi få till den förflyttning som krävs för att framtida generationer ska kunna blicka ut över kulturlandskapet tror jag att vi bör fundera på vilken tidshorisont de olika frågorna har. En solcellspark är en parentes på cirka 35 år. Ett kulturlandskap och en planet ska förhoppningsvis vårdas med en längre horisont. Kan då det här projektet bidra till det, ja det kan det!

Jacob Högfeldt
Landsbygdsentreprenör och förtroendevald lokalpolitiker (M)