Med högern hade det inte blivit nÄgot universitet

MÀlardalens universitet stÀrker regionens kompetensförsörjning och ökar sannolikheten att de nya jobben hamnar i Eskilstuna och VÀsterÄs.

MÀlardalens universitet stÀrker regionens kompetensförsörjning och ökar sannolikheten att de nya jobben hamnar i Eskilstuna och VÀsterÄs.

Foto: Joakim Serrander

Debatt2022-08-24 20:16
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu drar höstterminen i gÄng i Eskilstuna och VÀsterÄs. För första gÄngen vÀlkomnas nya studenter till MÀlardalens universitet. Att högskolan blivit universitet var ett vallöfte frÄn Socialdemokraterna och Àr bra för jobben, tillvÀxten och företagandet i hela MÀlardalen. Men nÀr vi nu firar att regionen har ett universitet sÄ ska vi samtidigt komma ihÄg att det inte hade blivit sÄ om vi hade haft en högerkonservativ regering.

Konkret betyder universitetsstatusen fler utbildningsplatser, ökade forskningsanslag och större möjligheter att utveckla utbildning, forskning och forskarutbildning i MĂ€lardalen. Men i riksdagen röstade sĂ„vĂ€l Sverigedemokraterna som Kristdemokraterna nej. Utbildnings- och forskningspolitiken Ă€r omrĂ„den dĂ€r skillnaderna Ă€r stora mellan Socialdemokraterna och det högerkonservativa regeringsalternativet som innehĂ„ller Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. 

För oss socialdemokrater har det alltid varit sjĂ€lvklart att det Ă€r kunskap och medarbetare med hög kompetens som skapar konkurrenskraftiga företag och kvalitet i vĂ€lfĂ€rden. DĂ€rför satsar vi pĂ„ forskning, pĂ„ yrkesutbildning och pĂ„ högskolor och universitet. Högerpartiernas recept Ă€r i stĂ€llet lĂ„gbetalda jobb, försĂ€mrad trygghet, sĂ€nkta skatter för höginkomsttagare och ideologiskt drivna privatiseringar och marknadsexperiment i vĂ€lfĂ€rden. 

Den senaste moderata statsministern talade om tillverkningsindustrin som ”basically gone”. TĂ€nk om den synen fĂ„tt fortsĂ€tta styra svensk politik, var hade vi dĂ„ varit i dag? Nu pĂ„gĂ„r i stĂ€llet en grön industriell revolution runt om i vĂ„rt land. Nya industrier etablerar sig i en rasande fart. HĂ€r i MĂ€lardalen representeras den nya tekniken av företag som Rockwool som bygger en fabrik för klimatsmart husisolering i Eskilstuna och av Northvolts batterifabrik och testanlĂ€ggning i VĂ€sterĂ„s. Dessutom byggs just nu en stor fabrik i Eskilstuna av Northvolts underleverantör, den vĂ€rldsledande producenten av separatorfilm till batterier, Shenzhen Senior Technology Material, vilket innebĂ€r att 500 nya jobb skapas hĂ€r de nĂ€rmaste Ă„ren. 

Den snabba tekniska utvecklingen skapar arbetstillfÀllen men stÀller ocksÄ höga krav pÄ ny kompetens och utbildad personal. Med MÀlardalens universitet stÀrker vi regionens kompetensförsörjning och ökar sannolikheten att de nya jobben hamnar hÀr i Eskilstuna och VÀsterÄs.

En SD-stödd regering vÀcker ocksÄ stora farhÄgor vad gÀller den fria forskningen. I riksdagen har de föreslagit att forskning vars resultat partiet ogillar, till exempel för att den visar pÄ förekomst av rasism eller bristande jÀmstÀlldhet mellan kvinnor och mÀn, ska fÄ stoppad finansiering. I de lÀnder som utgör deras ideologiska förebilder ser vi stÀngda universitet, politiskt motiverade neddragningar av forskning som inte faller makthavarna i smaken samt mer eller mindre öppen förföljelse av forskare.

Snart Àr det val. Vi socialdemokrater vill fortsÀtta satsa pÄ forskning, utbildning och nya, trygga gröna jobb i MÀlardalen. Mot det stÄr högerpartiernas vÀg med lÄgbetalda jobb, sÀmre trygghet och marknadsexperiment och motstÄnd mot ett universitet i Eskilstuna och VÀsterÄs, och SD:s Äterkommande angrepp pÄ forskningens frihet. Vad tror du skapar ett bÀttre Sverige och bÀttre möjligheter för VÀsterÄs och Eskilstuna?

Anna Ekström (S)
Utbildningsminister

Jimmy Jansson (S)
Kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna

Staffan Jansson (S)
Kommunstyrelsens ordförande VÀsterÄs