Miljöpartiets klimatpolitik behövs i Eskilstuna

Miljöpartiet får saker gjort, både i Eskilstuna och Sverige. Vi är en blåslampa i klimatpolitiken.
Miljöpartiet får saker gjort, både i Eskilstuna och Sverige. Vi är en blåslampa i klimatpolitiken.

Debatt 29 augusti 2022 19:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den gröna blåslampan behöver ständigt vara på, särskilt i valtider. Högerpopulistiska krafter som snart kan ingå i Ulf Kristerssons regeringsunderlag, fortsätter envist att raljera kring den globala upphettningen och den pågående klimatkrisen. 

Nyligen apropå sommarens extremhetta i stora delar av Europa (SvD 22-08-19). Förnekanden löser inga problem. De akuta värmeböljorna, den utdragna torkan och de massiva bränderna i länder som Frankrike och Italien, får katastrofala konsekvenser både för livsmedelsförsörjning, för människors hälsa, samt för ovärderligt djur- och naturliv. 

Nästa gång kan Sverige drabbas lika hårt, för klimatet vet inga gränser. Och nu när drabbade och oroliga medborgare vädjar om politisk handlingskraft, om konkreta åtgärder om en rättvis omställning, behövs politiker som tar ansvar. 

 

Alltsedan 1981 har vi i Miljöpartiet som en del av den globala miljörörelsen drivit på för att minska utsläppen, avskogningen och miljöförstöringen. Vi är den gröna blåslampan som lyfter klimatfrågan och visar på kloka lösningar såväl lokalt, som nationellt och internationellt. Nu stundar ett val i Sverige och för dig som värnar om klimat och miljö, som uppskattar djur och natur, listar vi tre givna skäl till att du bör lägga din röst på oss i Miljöpartiet.

 

1. Vår klimatpolitik behövs i Eskilstuna! Att Eskilstuna fortfarande saknar en uppdaterad klimatplan efter två långa år säger mycket om S+M+C:s prioriteringar. Men trots att Miljöpartiet varit i opposition den senaste mandatperioden har vi med våra politiska förslag fått igenom flera satsningar på klimat och miljö, bland annat utredningen om att göra Eskilstunaån badbar i centrum och lanseringen av cykelgator för en tryggare cykeltrafik. 

I vårt kommunala handlingsprogram och vårt lokala valmanifest (presenterat 24/8) finns fler gröna förslag, som både gynnar klimatet och bidrar till en rättvis omställning för Eskilstunaborna – med fokus på gröna jobb, välfärd, skola, kollektivtrafik och på fler skyddade naturområden.

 

2. Grön ideologi tar ett unikt helhetsgrepp! Vi i Miljöpartiet de gröna är stolta över att basera vår politik på våra tre solidariteter: den med djur, natur och ekosystem; den med kommande generationer; och den med jordens alla människor. Vi vill vara rösten för alla dem som inte har någon röst, vilket ger oss ett unikt och holistiskt perspektiv.

Äsch säger någon, det låter ju flummigt och klimatpolitik har ju de andra partierna också. Eller? Säga är en sak, vad som görs är en annan. Övriga riksdagspartier, utom Miljöpartiet, subventionerar i skrivande stund fossila bränslen och därmed ökade (!) utsläpp. Och högerns enda svar på vår tids ödesfråga lyder: mer dyr och smutsig uranbrytning, mer farligt avfall i hundratusen år. Den gröna blåslampan synar dock effektivt högerns klimatbluff, vilket raskt för oss över till nästa punkt.

 

3. Vi utklassar de andra partierna! Miljöpartiets tid i regering 2014–2021 var en höjdpunkt för svenskt klimatarbete. Mängder av gröna, hållbara investeringar har gjort Sverige till ett föredöme internationellt. Miljöpartiet är enda parti med en klimatfärdplan som visar hur vi når Parisavtalets mål, det enda partiet som sätter klimatet främst och vi toppar både WWF:s (WWFs valgranskning 2022) och Naturskyddsföreningens 
(bäst partier för miljön) granskningar inför valet.

En röst på Miljöpartiet är en röst för klimatet. 

 

Marielle Lahti (MP)
Kandidat till Eskilstuna kommunfullmäktige

Linus Lakso (MP)
Kandidat till Eskilstuna kommunfullmäktige


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa