Mitt ibland oss – en viktig läsning för reportrar

Ledande politiker debattera i olika medier men "rundar" det som egentligen driver och ytterst är bränslet för dödsskjutningarna. Kampen om marknadsandelarna på narkotikamarknaden, denna växande miljardbransch.

Ledande politiker debattera i olika medier men "rundar" det som egentligen driver och ytterst är bränslet för dödsskjutningarna. Kampen om marknadsandelarna på narkotikamarknaden, denna växande miljardbransch.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-10-23 17:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fem skjutningar på två veckor, tre döda och en allvarligt skadad i Södertälje. Bara ett färskt exempel på dessa ständiga nyheter om gängkriminaliteten. Och för många är det också svårt att förstå varför det sker. Just inga reporterfrågor ställdes heller om detta varför till de ledande politikerna i valrörelsen.

Men visst finns det svar på också det. Bara att läsa Evin Cetins, tills nyligen advokat, fina men mörka bok "Mitt ibland oss". En kartläggande intervjubok som hon skrivit tillsammans med Jens Liljestrand.

Hon beskriver i boken och på en journalistpub nyligen hur frustrerande det är att höra ledande politiker debattera i olika medier men "rundar" det som egentligen driver och ytterst är bränslet för dödsskjutningarna. Kampen om marknadsandelarna på narkotikamarknaden, denna växande miljardbransch.

Om just debatteras och ställs det just inga frågor, trots det är just köparna och brukarna av narkotikan som är motorn bakom alla dessa unga 12-13-åringar som sköter distributionen till särskilt "löningshelgernas" och after work-partyn. Det som, precis som titeln på Cetins bok, finns just "Mitt ibland oss". På så många håll i landet.

Knäcka gängen går bara om man knäcker efterfrågan på knarket, anser målsägarbiträdet och före detta advokaten Evin Cetin. Så talet om att "knäcka gängen" ger hon inte mycket för så länge sanningen bakom det som driver krimgängen inte också diskuteras seriöst. Ty för varje gängkriminell som de rättsvårdande myndigheterna lyckas låsa in finns det alltid nya som är på väg in att ta över den synnerligen lönsamma, efterfrågestyrda försäljningen av den miljardstora knarkhandeln. 

Finns inga köpare så finns heller inte gängkriminaliteten och heller inga unga barn som av sina kompisar lockas in på en väg som bara leder till elände och ofta döden innan de ens hunnit bli 25 år.

Evin Cetin har som målsägarbiträde och försvarsadvokat mött dessa unga killar. De intervjuer som hon gjort med dem är sorgligt tragiska. Likaså dessa killars mammor och deras frustration inför dessa unga killar utan framtidsdrömmar meningslösa död. Och inte sällan skjuten av en grannkille, som sedan själv faller offer i nästa dödsskjutning i kampen om knarket marknadsandelar.

I boken beskriver hon hur en av gånglederna försöker sluta och i stället börja ett vanligt, "vitt" liv och hur det inte går för att hjälpen inte finns, det "vita" samhället är stängt för honom. Vad återstår då? Hålla sig utan, gömma sig. Eller så blir han skjuten av en tidigare vän som nu har blivit hans fiende, eller någon annan som mördar mot betalning.

Evin noterar också hur de långtidsdömda i fängelse anser sig ha det bra på kåken, ty risken att bli skjuten finns inte när de sitter inne. 

Evin Cetins bok är en mörk och skakande sorglig läsning som inte minst politikreportrar borde läsa innan de nästa gång konfronterar ledande politiker med frågor om gängbrottsligheten utan följdfrågor om verkligheten bakom den.

Men också för oss andra är Evin Cetins "Mitt ibland oss" (Mondial) en skrämmande men viktig läsning. Så läs, bara läs den! Men Evins föräldrar, flyktingar från Turkiets kurdiska bomullsfältbyar, kan inte göra det eftersom pappan bara gått ett par år i skola och mamman är analfabet.

Robert Björkenwall
Frilansjournalist, utredare med erfarenhet från bland annat riksdag och regeringskansli.