M:s politik sliter sönder vård och omsorg i Sörmland

Debatt 25 januari 2023 18:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tycker du att det är viktigt att du får bra vård eller att barnen är trygga under sin uppväxt? Arbetar du inom vård och omsorg och ser hur välfärden plockas itu? Har du en gnagande oro om att samhället är på väg åt fel håll? Läs då detta. 

Behovet av vård- och omsorgspersonal, våra stöttepelare, är stort. I Sörmland är många arbetslösa och många mår dåligt. Vi befinner oss i en ekonomiskt svår situation i världen och alla håller hårt i sina pengar. Samtidigt har det sedan valet planerats massneddragningar som försämrar för många: barn, föräldrar, fysiskt och psykiskt sjuka, personal och anhöriga. 

 

I Katrineholm har nyligen 50 anställda inom förskolan varslats. Ett stort varsel i jämförelse med det minskade antalet barn. I Eskilstuna presenterades häromdagen en besparing där upp till 75 barnskötartjänster tas bort. Detta drabbar direkt barns vardag samtidigt som personalen står utan sin trygga försörjning. Var ska alla arbetssökande barnskötare söka jobb?

Region Sörmland slutar hyra in allmänsjuksköterskor den 1 februari. Arbetet har gått fort sedan beslutet kom. Bara ett 50 tal har anställts av de 80 som behövde rekryteras för att fylla upp. Resultatet? Stängning av vårdplatser, neddragningar och flytt av vårdplatser. Detta har bland annat lett till att en hel avdelning inom psykiatrin och 10 vårdplatser inom strokevården stängs.

 

Att dra ner på barnomsorgen är olyckligt och riskerar att ge barn en sämre start i livet. Detta känns förhastat. Vi vet att barngrupperna bara om några år är större igen. Var är långsiktigheten? Frågan är inte om utan när du kommer drabbas av detta. Hela samhället blir mer skört med den förda politiken.

Vänsterpartiet arbetar för att regionen ska ha egna anställda, så i grunden är vi för hyrstoppet. Beslutet fattades i slutet av förra året och ska gälla från nästa vecka. Ekonomi sägs ligga bakom stressen. Den nytillträdda moderatledda minoritetens iver går före patienters och personals trygghet. Bättre planering vore önskvärd. Det är med stor oro vi ser de neddragningar som regionen nu tvingas till. 

 

I Vänsterpartiets gener ligger försvaret av välfärden och dess utveckling. I valet lovade vi att stärka välfärden. 30 år av försämrad välfärd behöver vändas. Vänsterpartiet har länge poängterat vikten av att utbilda fler och satsa på barnen, på vård och omsorg och psykiatrin. Vi har pratat oss hesa om personalen – välfärdens viktigaste resurs. Utan personalen går inte välfärden runt. 

Dessvärre kom andra partier till makten på alla nivåer. Moderaterna och till viss del Sverigedemokraterna pekar ut vägen. Partier som arbetar kortsiktigt. Som inte ser kollektivet utan individen. Som anser att din trygghet får du skaffa själv, exempelvis genom privata försäkringar. 

 

I stället för den utveckling vi planerade för så ser vi en återgång: neddragningar, försämrad vård, försvagad omsorg om barn, hårdare arbetsmiljö med färre platser trots ökande behov. Personalen ska springa snabbare. Patienter kommer må sämre utan tillgång till vård. Barnen kommer få en otrygg uppväxt vilket påverkar samhället mycket. Vi och dem blir tydligare. I takt med att Moderaterna slår sönder välfärden växer samhällsklyftorna.

Vänsterpartiet är en motkraft mot alla de försämringar som vi ser komma framöver, för det kommer att komma fler... 

 

Vi växer som organisation och har aldrig i modern tid haft så många medlemmar. Nu är vi i opposition i hela Sörmland, vilket är tråkigt. Men du ska se oss som en kraft att räkna med när det blåser. Vi kommer protestera, belysa felaktigheter, komma med ändringsförslag, motförslag, bra-för-dig-förslag. Vi kommer stå upp för det bästa för dig. 

För när du ser samhället slitas sönder, när du blir arg över neddragningarna, när ditt barn blir utan personal, när du blir varslad eller din förälder får vänta på strokevården – då är det Moderaterna med följe som skapat din frustration. 

 

Maria Forsberg
Distriktsordförande Vänsterpartiet Sörmland

Lotta Back
Gruppledare Vänsterpartiet Region Sörmland


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa