Mycket prat och mindre verkstad i budgetfullmäktige

Det finns inget som är så skadligt för en persons livsförutsättningar som en misslyckad skolgång. Skriver dagens debattörer.

Det finns inget som är så skadligt för en persons livsförutsättningar som en misslyckad skolgång. Skriver dagens debattörer.

Foto: TT

Debatt2021-06-30 21:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är budgetfullmäktige passerat i Strängnäs och det hände förstås inget spektakulärt. Vi gick därifrån mer fundersamma än när vi kom dit. 

Det fanns några saker inom skolan och omsorgen som skiljde vårt förslag från övriga partiers. 

Nästan alla pratade omsorg och behoven där. Alla partier satsar också, men inte så att det kommer att lösa problemen. Det kommer att fortsatt vara brist på utbildad personal och fler äldre i behov av särskilt boende, hemtjänst och hemsjukvård. De brister som pandemin visade kommer att finnas kvar. Det räcker inte med att kompensera omsorgen för antalet äldre och att digitalisera.

Vänsterpartiets förslag innehöll 25 miljoner per år till 7 procent högre lön, fler anställda, mer kompetensutveckling och inte minst ett uppdrag att lyfta även de många timanställda och andra med flexibel arbetsplats. Strängnäs omsorgssektor behöver bli en mer attraktiv arbetsplats och vi måste värna alla potentiella nya kollegor.

Vid samma tillfälle som budgetfullmäktige så rapporterade revisionen sin senaste granskning. Det var en fullständig sågning av det stöd som skolan ger (eller snarare inte ger) till barn i behov av särskilt stöd. Skolan levererar långt under lagens krav. Det är sällan vi får se revisionen lämna kritik från talarstolen med sådan känsla bakom.

Revisionens kritik var till stora delar klockren och speglade det vi hört från föräldrar och lärare. Det var därför vi i vår flerårsplan hade föreslagit stora omjusteringar och tillskott till skolpengen för att vrida större resurser till socioekonomisk fördelning respektive till barn med behov av särskilt stöd.

Det finns inget som är så skadligt för en persons livsförutsättningar som en misslyckad skolgång. Det är därför helt avgörande att Strängnäs kommun ser till att skollagen följs och att inga barn misslyckas i skolan. Så här långt gör inte Socialdemokraterna och Moderaterna sitt jobb bra nog.

Vi är också mycket förvånade över att övriga partier tänker sig en sänkning av de hittills effektiva horisontella medel som bland annat går till att nämnderna ska kunna jobba tillsamman för att stötta barn och ungdomar som behöver samhällets hjälp. Resurserna i barn- och ungdomsdelen av de horisontella medlen planeras enligt majoritetens plan att halveras till 2023 och 2024. Vi förstår fortfarande inte varför.

David Aronsson (V)
Gruppledare Strängnäs

Yvonne Knuutinen (V)
Ledamot Strängnäs