NÀr fler behöver utbildning minskar regeringen budgeten

Under 2023 minskar resurserna till vuxenutbildning och yrkeshögskoleutbildning med över en miljard kronor jÀmfört med 2022. En rad lÀrosÀten och folkhögskolor runtom i landet drabbas av nedskÀrningar, skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Sofia Amloh och Caroline Helmersson-Olsson.

Under 2023 minskar resurserna till vuxenutbildning och yrkeshögskoleutbildning med över en miljard kronor jÀmfört med 2022. En rad lÀrosÀten och folkhögskolor runtom i landet drabbas av nedskÀrningar, skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Sofia Amloh och Caroline Helmersson-Olsson.

Foto: BENIS ARAPOVIC // WWW.SHOCK.CO.BA

Debatt2023-01-23 18:21
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi befinner oss i en orolig tid. Arbetsförmedlingen varnar för ökande arbetslöshet. VĂ€rst blir det i branscher dĂ€r mĂ„nga ofta fĂ„r sitt första jobb, vilket i sin tur ökar risken att mĂ„nga fastnar utanför arbetsmarknaden. 

I det hĂ€r lĂ€get skĂ€r högerregeringen ner möjligheten till utbildning och omstĂ€llning i sin budget. Resurserna till vuxenutbildning och yrkeshögskoleutbildning minskar med över en miljard kronor jĂ€mfört med 2022. En rad lĂ€rosĂ€ten och folkhögskolor runtom i landet drabbas av nedskĂ€rningar. 

NĂ€r vi socialdemokrater tog över regeringsmakten Ă„r 2014 initierade vi ett kunskapslyft för kompetensförsörjning och bĂ€ttre möjlighet till utbildning i hela landet. Vi byggde ut antalet utbildningsplatser inom komvux, yrkeshögskolan, folkhögskolan och högskolan. Kunskapslyftet motsvarade Ă„r 2022 över 160 000 utbildningsplatser, vilket varit helt avgörande för att stĂ€rka kompetensförsörjningen runtom i landet. 

Arbetsförmedlingen visar historiskt höga siffror över bristen pÄ rÀtt kompetens hos de sökande. I stort sett alla branscher, privat- som offentlig sektor, har stora svÄrigheter att hitta den kompetens som de söker.

Det Ă€r nu som vi mĂ„ste utbilda för att möta klimatkrisen och behoven i vĂ„r vĂ€lfĂ€rd. Fler vill utbilda sig. Den nedmontering av kunskapslyftet, som högerregeringen nu inlett riskerar bĂ„de att skapa mĂ€nsklig utslagning och slĂ„ hĂ„rt mot kompetensförsörjningen. Regeringens nedskĂ€rningar Ă€r bĂ„de ohĂ„llbara och oacceptabla. 

I vĂ„rt budgetförslag lĂ€gger vi dĂ€rför över en miljard kronor mer Ă€n regeringen pĂ„ utbildning och omstĂ€llning vilket totalt motsvarar ungefĂ€r 20 000 utbildningsplatser:

  • 1 miljard kronor till anslaget för vuxenutbildning, vilket skulle motsvara cirka 17 400 utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux.
  • 104 miljoner kronor till Yrkeshögskolan, som behöver fortsĂ€tta byggas ut istĂ€llet för att skĂ€ras ned. Satsningen motsvarar cirka 1400 utbildningsplatser.
  • Vi avvisar regeringens nedskĂ€rningar vid 12 lĂ€rosĂ€ten runtom i landet och Ă„terför medel pĂ„ totalt 81 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 1 000 helĂ„rsplatser runtom i landet.

NĂ€r ekonomin gĂ„r mot sĂ€mre tider behövs fler utbildningsmöjligheter, inte fĂ€rre. Vi ska inte begrĂ€nsa mĂ€nniskors möjligheter utan satsa pĂ„ deras vilja och förmĂ„ga. Ska vi klara av gemensamma utmaningar sĂ„ ska alla ha möjligheten att vara med att bidra till lösningen.  

Det Ă€r angelĂ€get att i detta sammanhang göra en social och historisk markering. I dessa tider av högröstade tal om kulturkanon och majoritetskultur som skiljande av oss frĂ„n dem, finns det anledning att starkt markera regeringens mycket hĂ„rda slag mot folkbildningen – en av hörnpelarna i den svenska bildningen. 

Sverigedemokraterna avskyr folkbildningen. Moderaterna har aldrig förstÄtt mÀnniskors lust att under fria former lÀra sig nytt. SÀrskilt inte under nittonhundratalets första hÀlft dÄ folkhögskolor och studiecirklar var arbetarklassens, böndernas och folkrörelsernas universitet.

Studiecirklar, folkhögskolor och bildningsförbund Ă€r unika i den svenska utbildningens historia. Studiecirkeln har sin födelse i Sverige. Ingen import alltsĂ„. 

Det mesta av annan utbildning som förskola och universitet har Sverige hÀmtat frÄn utlandet. Folkbildningen Àr ett Àkta svenskt inslag i den svenska moderna utbildningshistorien. Det gör det sÀrskilt dystert att regeringen lÄter Sverigedemokraterna anvÀnda budgeten för att angripa en grundlÀggande svensk demokratisk tradition.

Vi bygger Sverige pÄ mÀnniskors ambitioner och kunskaper.

Sofia Amloh
Riksdagsledamot (S)

Caroline Helmersson-Olsson 
Riksdagsledamot (S)