Friheten att bestämma över sitt eget liv

Oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte så ska du ha frihet att bestämma över ditt eget liv, skriver liberalerna Malin Danielsson och Camilla Cederlöf, som uppmärksammar att LSS har funnits i 30 år.

Tack vare att Liberalerna tog strid för att införa LSS och rätten till personlig assistans fick även personer med omfattande funktionsnedsättningar möjlighet att själva bestämma över sitt eget liv. I år firar vi att LSS har funnits i 30 år, skriver Malin Danielsson och Camilla Cederlöf.

Tack vare att Liberalerna tog strid för att införa LSS och rätten till personlig assistans fick även personer med omfattande funktionsnedsättningar möjlighet att själva bestämma över sitt eget liv. I år firar vi att LSS har funnits i 30 år, skriver Malin Danielsson och Camilla Cederlöf.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2024-09-28 07:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad. 

Innan LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS), tillkom så var man om man hade omfattande funktionsnedsättningar hänvisad till att bo på institution. Få hjälp när hemtjänsten hade tid att komma eller att förlita sig på anhörigas goda vilja. 

Tack vare att Liberalerna tog strid för att införa LSS och rätten till personlig assistans fick även personer med omfattande funktionsnedsättningar möjlighet att själva bestämma över sitt eget liv. I år firar vi att LSS har funnits i 30 år.

I regeringens budget för 2025 som nyligen presenterades, görs tack vare Liberalerna, flera satsningar som leder till förstärkningar av LSS och den personliga assistansen. 

De senaste tio åren har uppräkningen för assistansen legat på i snitt cirka 1,7 procent vilket har urholkat assistansen och gjort det svårare för många att hitta bra personliga assistenter att anställa. Nu höjs uppräkningen till 3 procent och för att skapa långsiktiga och stabila förutsättningar så kommer ett index att tas fram för framtida uppräkningar.

Var och varannan vecka har man kunnat ta del av hur personer, inte minst barn, blivit av med sin assistans vilket minskat deras frihet och möjlighet att leva ett liv som andra. 

Som 15-åring vill man inte vara beroende av att mamma eller pappa följer med varje gång man vill hänga med kompisarna. Det är inte heller rimligt att föräldrar ska gå ner i arbetstid för att 12-åringen, som på grund av sin funktionsnedsättning inte klarar att vara hemma själv utan stöd och hjälp, fått sin assistans indragen och nu behöver att någon är hemma när skolan slutar för dagen. 

Trots lagändringar som syftar till att göra det enklare för barn att beviljas assistans enligt LSS så har vi inte sett att det fått avsedd effekt. För att säkerställa att fler barn ska kunna få assistans så kommer nu det så kallade föräldraavdraget att halveras och medel tillföras i budgeten för att fler ska få assistans.  

Flera rapporter på senare år har visat på missförhållanden och användning av otillåtna tvångs- och begränsningsmetoder på LSS-boenden. Socialstyrelsen har uppmärksammat att många som arbetar inom dessa verksamheter i dag saknar grundläggande kompetens inom vård och omsorg. Myndigheten har därför föreslagit att ett nationellt kompetenscentrum för autism och IF ska inrättas. Regeringen avsätter nu pengar för att förverkliga inrättandet av ett nationellt kompetenscentrum.

Liberalerna arbetar för att fler ska få möjlighet till den egenmakt och frihet, vilket rätt stöd ger personer med omfattande funktionsnedsättningar. LSS är en förutsättning för att kunna jobba, plugga och hitta på kul saker, som både ger livet mening och möjligheten att leva ett liv som andra. 

Tillsammans med andra satsningar som berör personer med funktionsnedsättning exempelvis ökade medel till funktionsrättsorganisationer, bättre stöd till teckenspråkstolkning på arbetsplatsen, ökat studiestöd på folkhögskolorna och förenklingar för att starta eget så stärker vi människors egenmakt och självbestämmande. Oavsett om du har en funktionsnedsättning eller ej så ska du ha frihet att bestämma över ditt eget liv.

Malin Danielsson 
Riksdagsledamot och funktionsrättspolitisk talesperson (L) 

Camilla Cederlöf 
Gruppledare i Eskilstuna (L)