Onyanserad retorik från Fastighetsägarna

Andreas Sjöberg, vd för Fastighetsägarna MittNord, ger innehållslös kritik av Hyresgästföreningens rapport om marknadshyror.

Andreas Sjöberg, vd för Fastighetsägarna MittNord, ger innehållslös kritik av Hyresgästföreningens rapport om marknadshyror.

Foto: Fastighetsägarna

Debatt2021-03-30 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en intervju i Eskilstuna-kuriren angriper Andreas Sjöberg, vd för Fastighetsägarna MittNord, den rapport om effekten av marknadshyror som Hyresgästföreningen beställt av konsultföretaget Ramboll. Med en ganska innehållslös och onyanserad retorik kritiserar Andreas Sjöberg oss för att skapa en felaktig bild i syfte att stärka vår egen ställning. 

Det rapporten belyser är ett scenario där marknadshyror införs från en dag till en annan, en metod för att tydligt se skillnaden på dagens boendesituation för landets hyresgäster mot den framtiden som marknadshyror skulle kunna innebära. 

Egentligen behövs ingen vetenskaplig rapport för att se de uppenbara effekterna av vad som skulle hända om hyrorna skulle bestämmas utifrån utbud och efterfrågan på en ort med så stor bostadsbrist som Eskilstuna. Det räcker att klä det hela i marknadsförespråkarnas egna principer: Om efterfrågan är större än utbudet så stiger priset på en oreglerad marknad. Om antalet bostadssökande är större än utbudet av hyreslägenheter kommer marknadshyror att leda till hyreshöjningar. Det är så enkelt. 

Vi påstår inte att marknadshyror skulle innebära stora hyreshöjningar från en dag till nästa, men trenden skulle bli synlig redan från början och det skulle inte ta särskilt lång tid innan vi ser de 29 procent högre hyresnivåer i Eskilstuna som rapportens slutsats landar i.

Hyresgästföreningen är en demokratisk organisation bestående av 10 000 förtroendevalda och över en halv miljon medlemmar. Vi driver hyresgästernas intresse som också är nära sammanflätat med samhällets övergripande intresse av en bostadsmarknad som fungerar, som tillhandahåller bostäder tillgängliga för alla, till hyror som varje hyresgäst har råd med. I ett system med marknadshyror blir det inte så. 

Med marknadshyror får vi ohanterliga hyror och hyreshöjningar för den stora massan baserat på den rika minoritetens betalningsförmåga. Vi får social segregation, minskat utrymme för konsumtion och ett slag mot den levnadsstandard som borde vara en självklarhet för alla. Vem blir vinnare på det i längden?

Vi förutsätter att Andreas Sjöberg och Fastighetsägarna MittNord är klarsynta nog att dela vår syn på att det hyresmarknaden mår bäst av är väl underhållna, väl förvaltade hyresrätter med god standard till hyror som den breda massan av hyresgäster har råd med. Och det åstadkommer vi inte med marknadshyror. Tvärtom.

Helena Frisk
Ordförande Hyresgästföreningen region Mitt

Marcus Kjellin
Förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Mitt