Öppna en mötesplats för motorintresserade unga

Ungdomar som samlas utanför Tuna Park i Eskilstuna med sina a-traktorer har väckt reaktioner. SSU föreslår en lösning.

Ungdomar som samlas utanför Tuna Park i Eskilstuna med sina a-traktorer har väckt reaktioner. SSU föreslår en lösning.

Foto: Felix Olsson/Niklas Holm/Thomas Mörner

Debatt2021-08-29 21:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla ungdomar behöver en meningsfull fritid och alla har olika intressen. Vuxenvärlden klagar på att unga missköter sig och stör andra på parkeringar i Eskilstuna medan ungdomarna vill ha en plats att samlas på för att känna gemenskap. Därför bör kommunen öppna en mötesplats för motorintresserade unga. 

SSU står på ungas sida och har en konstruktiv lösning för att få bort buset och samtidigt skapa en meningsfull fritid. Givetvis ska ungdomar sköta sig och följa lagar. Vi förstår även att det växer fram en ilska när det spelas hög musik på kvällarna, men det borde inte gå så långt som att förbjuda för det riskerar endast att slå tillbaka. Platser behöver finnas för ungdomar att köra och visa upp fordonen för varandra och umgås. Det är bättre att unga sysselsätts med något som utvecklar dem än att vifta bort deras intressen och behov.

Ett garage och en parkering med runt 50 platser borde öppnas för unga som har ett intresse för motorer och fordon. Kommunen måste ta vara på alla ungdomars intressen. Vissa gillar fotboll eller ridning och andra kanske gillar att spela schack eller har motorintresse. 

Just motorintresse hos unga ses av någon outgrundlig anledning ned på. Bara fram tills ungdomarna börjar bli framgångsrika inom motorsporter som rally eller speedway. Då helt plötsligt är de lokala hjältar som sätter Eskilstuna på kartan med sin talang och framgång. Låt oss inte hämma denna talang och det stora intresset, låt oss demokratisera möjligheterna för unga att utöva det.

Många på landsbygden intresserar sig för motorer och även deras intressen måste tas till vara och för att även utjämna klyftorna mellan stad och land. Alla unga måste ha ett sammanhang, en gemenskap och ett intresse. Genom att uppmuntra unga till att fortsätta med sitt motorintresse i en ordnad miljö dödar vi två flugor i en smäll; de unga får ett sammanhang och de håller sig borta från kriminalitet och andra farliga sammanhang som ungdomar kan dras till. 

Alla ungdomar behöver en meningsfull fritid. En konstruktiv lösning på det påstådda problemet är att öppna en mötesplats för motorintresserade unga. Buset försvinner på allmänna platser och ungdomarna får den fritid de förtjänar.

Noah Gahnertz
Ordförande SSU Sörmland

Saga Löfberg
Ledamot SSU Eskilstuna

Einar Ericsson Löfberg
Motorintresserad

Carl Stubelius
Motorintresserad