Orange Day – stoppa den pågående våldspandemin

Debatt 24 november 2021 21:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag infaller Orange Day, den internationella dagen mot våld mot kvinnor. För kampen mot mäns våld mot kvinnor är tyvärr inte över. 

Det absolut vanligaste när det gäller våld i nära relation är att förövaren är en man. 2020 fälldes 13 män för att ha dödat kvinnor som de skulle respektera och som kvinnorna skulle vara trygga med – som de hade, eller hade haft, en relation med.

Flera kvinnor har fallit offer för mäns våld under 2021, och än är inte året slut. I hela landet finns det kvinnor som lever i våldsamma relationer, som de inte kan eller vågar lämna. Nära 1 000 kvinnor har lämnat den farliga relationen och fått skyddad identitet för att den våldsamma mannen inte ska kunna hitta dem. Den utsatta kvinnan har fått klippa banden med sitt tidigare liv, sin tidigare trygghet, för ett slutet liv.

Centerkvinnorna vill att kommunernas ansvar för att arbeta förebyggande samt att skydda utsatta tydliggörs och förstärks. Det handlar om insatser i skolan, att man verkligen pratar om relationer, samtycke och porrkritik i sex- och samlevnadsundervisningen. Det är skolhuvudmannens ansvar att se till att skolan är en trygg miljö och att lärarna har de verktyg och den kompetens som krävs för att sex- och samlevnadsundervisningen ska vara kvalitativ och relevant.

Kommunernas socialtjänst har ansvar för att erbjuda skydd och tak över huvudet för utsatta. Allt för ofta ser vi fortfarande att socialtjänsterna inte tar utsatta kvinnors och barns rop på hjälp på allvar, utan snarare ursäktar våldet och misstror dem. Konsekvensen blir ännu mer otrygghet och våld när kvinnan inte vågar lämna en relation och barn därmed tvingas till umgänge med en förälder som är våldsutövare.

Centerkvinnorna vill se skärpta straff för grov kvinnofridskränkning, att skulden verkligen läggs på förövare och inte på offer genom att införa vistelseförbud på platser för den som har kontaktförbud. Att kvinnor får leva ett gömt liv medan våldsamma män tillåts leva fritt är en skymt mot kvinnans fri- och rättigheter.

Regeringen måste också skyndsamt revidera i lagen om vårdnad. En förälder som har brukat våld mot den andra föräldern, ska förlora vårdnaden om barnen. Att kompromissa med kvinnors säkerhet bara för att hon har barn med förövaren, är inte värdigt en fri demokrati.

 

Sofia Jarl
Förbundsordförande Centerkvinnorna

Amy Lindqvist
Centerkvinnorna vice ordförande i Eskilstuna


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Lillemor ”Kicken” Wedebrand till minne

Lillemor ”Kicken” Wedebrand till minne

Insändare: Anhöriga till missbrukare behöver stöd

Anhöriga till missbrukare behöver stöd

Debatt: Personlig assistans – det kan gälla oss alla!

Personlig assistans – det kan gälla oss alla!

Här invigs nya lekplatsen – med hjälp av förskolebarn: ✓Konstgräs ✓Handikappvänligt ✓"Viktigt för barnen här"

Här invigs nya lekplatsen – med hjälp av förskolebarn: ✓Konstgräs ✓Handikappvänligt ✓"Viktigt för barnen här"

Slut med allmänna barnvaccineringar mot covid – ingen nytta med vaccinet: "Väldigt låg risk att de blir svårt sjuka"

Slut med allmänna barnvaccineringar mot covid – ingen nytta med vaccinet: "Väldigt låg risk att de blir svårt sjuka"
Visa fler