Public service behöver ett kunskapslyft om klimatkrisen

Trots larmen frÄn forskare fortsÀtter merparten av svensk media att behandla klimatkrisen som en frÄga bland mÄnga andra, skriver författarna av dagens debattartikel.

Trots larmen frÄn forskare fortsÀtter merparten av svensk media att behandla klimatkrisen som en frÄga bland mÄnga andra, skriver författarna av dagens debattartikel.

Foto: Tore Meek

Debatt2023-07-08 08:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Trots larmen frÄn forskare fortsÀtter merparten av svensk media att behandla klimatkrisen som en frÄga bland mÄnga andra, sÄsom krisande hushÄllsekonomi, gÀngkriminalitet och krig. Trots att Àven dessa frÄgor sannolikt kommer att bli eskalerande i proportion med att krisen förvÀrras.

Klimatkrisen Ă€r en av flera sammantvinnade kriser och dess komplexitet krĂ€ver experter, klarsprĂ„k och ett stort mĂ„tt av pedagogik för att förstĂ„. Nyhetsrapportering Ă€r att se samband, ge den stora bilden. Varenda journalist vet att det Ă€r medias uppdrag att granska, förklara och medvetandegöra. ÄndĂ„ lĂ€t public service vĂ„ra största kriser omvandlas till att handla om enbart brĂ€nslepriser, elpriser och kĂ€rnkraft i valrörelsen och nyheter inom dessa omrĂ„den presenteras sporadiskt och pĂ„fallande ofta utan förklaring.

Det sĂ€gs att vi inte ska skrĂ€mma folk med kalla fakta, det anses alarmistiskt. Men faktum Ă€r att det under pandemin skedde dagligen, i media, av media. ”Media berĂ€ttade bara fakta, och vi reagerade pĂ„ dem. Vi blev inte paralyserade. Vi blev inte apatiska och gav upp. Vi reagerade helt enkelt pĂ„ informationen och förĂ€ndrade vĂ„ra normer och vĂ„rt beteende – som man gör i en kris.” Greta Thunberg, ur kap 5.8 i Klimatboken för att bli tydliga, greppbara för vanliga mĂ€nniskor som oss.

I Ă„ratal har vi försökt uppmĂ€rksamma media pĂ„ diskrepansen mellan klimatnödlĂ€get och dess rapportering. Genom mejl med nyhetstips och debattartiklar. TV4 har inte svarat en enda gĂ„ng. Svar frĂ„n SVT och SR tyder alltför ofta pĂ„ att kunskapen om klimatkrisen Ă€r bristfĂ€llig. En anstĂ€lld pĂ„ Ekot svarade t ex. pĂ„ mejl: ”En nyhet Ă€r nĂ„got som Ă€r nytt. Att klimatförĂ€ndringarna sker Ă€r inget nytt, det kan vi inte hĂ„lla pĂ„ och upprepa i sĂ€ndning efter sĂ€ndning. Inte heller kan vi driva kampanj för eller mot det ena eller det andra”. Vi hĂ„ller med om att klimatförĂ€ndringarna inte Ă€r nĂ„got nytt, ej heller en enskild nyhet utan tusentals hĂ€ndelser som sker varje dag/ timme/minut och sekund och det i en kraftigt accelererande fart. 

Vi har Ă€ven fĂ„tt höra av en nyhetschef och andra reportrar att det finns de som anser att media rapporterar för mycket om klimat- och miljörelaterade frĂ„gor. Att ge vika för klimatkrisförnekare publikt Ă€r mycket orovĂ€ckande med tanke pĂ„ att vi redan i sommar förvĂ€ntas tangera 1,5 graders uppvĂ€rmning och det 10 Ă„r tidigare Ă€n berĂ€knat. 

 NĂ€r det stĂ€lls krav pĂ„ att journalistiken bĂ€ttre bevakar klimatkrisen brukar medierna som svar betona vikten av neutralitet, balans och att man inte ska bedriva pĂ„verkan eller ha en agenda. Även vi hyllar sĂ„dana vĂ€rden och vill understryka att det vi krĂ€ver inte Ă€r pĂ„verkanskampanjer, utan att journalistiken gör precis det den ska – nĂ€mligen en adekvat bevakning av en avgörande frĂ„ga för mĂ€nskligheten, en bevakning som stĂ„r i proportion till allvaret och kunskapslĂ€get. Just nu sker inte det. 

VÄra önskemÄl till public service Àr:

- Samtliga redaktionsmedlemmar behöver ha tillrĂ€ckliga baskunskaper om klimatkrisen och förlusten av den biologiska mĂ„ngfalden.

- Behandla klimatkrisen och artutrotningskrisen som kriser. Tala klarsprĂ„k – hjĂ€lp allmĂ€nheten att förstĂ„ att de angĂ„r oss alla och att vi alla kan vara en del av lösningen. 

 - Tids- och rĂ€ttviseaspekterna mĂ„ste finnas med i rapporteringen liksom en förstĂ„else för vad 1,5 respektive 2, 3 och 4 graders uppvĂ€rmning innebĂ€r i realiteten. 

 - LĂ„t nyhetsrapportering om ekonomi ex vis genomsyras av dessa frĂ„gor dĂ„ allt som sker i vĂ„r omvĂ€rld pĂ„verkas av klimatförĂ€ndringarna.  

 - Granska politiken. Ge inte falskt hopp genom att peka pĂ„ orealistiska och

otillrĂ€ckliga tekniska lösningar. 

 -Ta hjĂ€lp av experter och lĂ„t dem förklara skeenden, sĂ„som det görs i sĂ„ mĂ„nga andra sammanhang.

Caroline Ford, f d reseskribent, Parents for Future Sverige

Patrizia Svedberg, förskollÀrare, Nyhetsrapporteringen om klimatkrisen

Anders Romelsjö, professor emeritius, Gretas Gamlingar

Ola Nordstrand, lokförare, Naturskyddsföreningen Roslagen

Anne Svare, naturvetare, Biodiversity Variety and Loss

Mia Rolandsdotter, lÀrare, Teachers Rebellion

Carl-Göran Saxerbo, pensionerad polis, ÅterstĂ€ll VĂ„tmarker

Åsa Sohlgren, redaktör, Media ta klimatkrisen pĂ„ allvar

Ann-Lis Svensson, stads- och regionplanerare, ItÂŽs about us

Noemia & Carl ÖhlĂ©n, NĂ€tverket Stockholm +50

Camilla Roll, pensionerad lÀrare

Ann-Marie Falkensjö, Klimatcoacherna