Det finns en stark opinion bland befolkningen i Eskilstuna för bevarande av Fristadsreservatet, allt från Eskilstunabor som är intresserade av ortens historia till arkitekter och museipersonal som engagerat sig i bevarandet av värdefulla miljöer.
Det timrade huset i korsningen Nygatan/Bruksgatan och den timrade smedjan mot Bruksgatan är belägna på sina ursprungliga platser, övriga byggnader är ditflyttade för att skapa en miljö typisk för 1700-talet och avgörande för stadens industrihistoriska utveckling. Rademachersmedjorna representerar 1600-talet och från 1800-talet finns flera värdefulla byggnader och miljöer sparade för framtiden. Det vore mycket olyckligt om det skulle bli en lucka för Fristadsepokens historia.
Vänsterpartiet vill se att Fristadsreservatet blir ett kulturreservat och en minipark med fokus förskola, en värdefull grön lunga som samtidigt öppnas för allmänheten. Kommunen bör investera i renovering av byggnaderna som delvis kan hyras ut för särskilda ändamål. Vi vill inte se några nybyggda bostäder här. Ekonomin har angetts som ett hinder för fastighetens utveckling, men det är inte rimligt att kultur- och fritidsnämndens budget inom ram skulle bära kostnader för en investering som är så värdefull för hela staden. Förslaget att bygga studentbostäder på tomten mittemot som tillhör Regionen är inget hinder för Fristadsreservatets bevarande.
Fastigheten är Q-märkt och användning av byggnaderna som bostad, kontor eller annan verksamhet är möjlig om Länsstyrelsen godkänner förändringar och bygglov ges. Särskilt värdefulla är de byggnader som står på sin ursprungliga plats. Även den ditflyttade byggnaden längs Smedjegatan bör bevaras för att inte skapa ett hål i gatubilden. Smedjorna på gården skulle kunna användas som verkstad eller ateljé av hantverkare eller konstnärer. Om byggnaderna som bevaras används för kulturändamål eller verkstäder krävs mindre åtgärder för bevarande än om de renoveras för boende.
Majoriteten i Eskilstuna vill nu sälja fastigheten, vilket vi i Vänsterpartiet har reserverat oss mot, främst beroende på att då förhindras allmänhetens tillträde till en värdefull epok i Eskilstunas historia. Vi vill att man bevarar och utvecklar denna unika plats, i stället för att den monteras ner och tas över av privata aktörer.
Maria Chergui (V)
2:e vice ordförande i Stadsbyggnadsnämnden