Är du nyligen tillbaka från semestern? Nu är helt rätt läge att lyfta blicken i arbetsvardagen, se över dina vanor på arbetsplatsen och skapa hållbar förändring.
Vanor är automatiserade beteenden som vi utför utan att våra hjärnor reflekterar kring det. Vanemönster hjälper hjärnan att spara energi, uppmärksamhet och tankekraft. Att ändra vanor är ofta mycket ansträngande.
Här är tio tips om hur du effektivt kan ändra dina vanor, i syfte att exempelvis undvika smittspridning, minska vår klimatpåverkan eller nå bättre resultat på jobbet.
1. Skapa en ny vana
Ändra din hjärnas vanemönster genom att börja med ett nytt beteende, hellre än att försöka sluta med en dålig vana. Det är i allmänhet lättare att lägga till en god vana.
2. Fokusera på en sak
Kraftsamla kring att etablera en enda ny vana, snarare än att försöka ändra flera saker samtidigt. Om det handlar om en nyckelvana kan kedjereaktioner uppstå, men koncentrera dig på bara en sak.
3. Börja i liten skala
Starta med en mindre förändring som du har goda möjligheter att genomföra uthålligt. Vänta tills beteendet har blivit en vana innan du eventuellt ökar svårighetsgraden.
4. Formulera syftet
Skriv ner en enkel och tydlig mening om varför det är viktigt för dig att skapa en ny vana. Se till att läsa formuleringen varje dag så att du påminns om din inre motivation.
5. Gör det varje dag
Upprepa det ändrade beteendet varje dag för att effektivt etablera en ny vana. Det är betydligt svårare att skapa en vana som bara ska upprepas någon gång per vecka.
6. Underlätta för dig
Skapa en närmiljö i vardagen som gör det lätt att göra rätt, i stället för att förlita dig på viljestyrka. Koppla ditt nya beteende till befintliga vanor, bestämda tidpunkter eller andra signaler.
7. Sätt ett mål
Bestäm ett konkret och mätbart mål för att öka fokus på ditt ändrade beteende. Dokumentera såväl måluppfyllelse som motgångar och fira när du når delmål.
8. Skapa grupptryck
Dela med dig av målet till vänner och bekanta, för att få omgivningens stöd och öka ditt eget ansvarstagande. Kroka arm med kollegor som också vill ändra sina vanor.
9. Var snäll mot dig själv
Räkna med motgångar och se varje felsteg som ett tillfälle att lära mer om hur du ska etablera din nya vana. Var lika positivt peppande mot dig själv som du skulle ha varit mot en god vän.
10. Visualisera din vana
Tänk ofta på det ändrade beteendet och vad det kan ge för resultat på längre sikt. När du visualiserar din nya vana mentalt kan du uppnå samma effekt i hjärnan som genom att faktiskt utföra aktiviteten.
Frida Blom
Ledarskapskonsult
Patrik Westander
Vd
Pr-byrån Westander