Regeringen lÀgger sten pÄ börda för företagen

Regeringen föreslÄr att ersÀttningen till arbetsgivarna för höga sjuklönekostnader ska avskaffas. En slopas ersÀttning skulle försvÄra företagens möjligheter att anstÀlla mer personal. Förslaget mÄste dÀrför stoppas, skriver Företagarnas regionchef i Sörmland, Thomas Byström.

Regeringen föreslÄr att ersÀttningen till arbetsgivarna för höga sjuklönekostnader ska avskaffas. En slopas ersÀttning skulle försvÄra företagens möjligheter att anstÀlla mer personal. Förslaget mÄste dÀrför stoppas, skriver Företagarnas regionchef i Sörmland, Thomas Byström.

Foto: Företagarna

Debatt2023-10-13 08:26
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PÄ kvÀllen 18 september kom ett pressmeddelande frÄn Socialdepartementet om att regeringen vill avskaffa den ersÀttning arbetsgivare fÄr för höga sjuklönekostnader. Sveriges företagare har pressats av rekordhög inflation, skenande energipriser och fallande efterfrÄgan. Till det lÀgger regeringen nu ökade kostnader för sjukskrivningar pÄ flera miljarder kronor. Förslaget skulle försvÄra företagens anstÀllningsmöjligheter och mÄste stoppas.

De första 14 dagarna av en sjukskrivning betalar arbetsgivaren sjuklön till den anstĂ€llde. DĂ€refter kommer ersĂ€ttningen frĂ„n FörsĂ€kringskassan. Kostnader för sjuklön Ă€r, tillsammans med höga arbetsgivaravgifter, det frĂ€msta skĂ€let som företagare ser som hinder för att anstĂ€lla fler, enligt Företagarnas undersökningar. 

Eftersom fyra av fem nya jobb i ekonomin skapas av smĂ„ och medelstora företag skulle ökade sjuklönekostnader bli ett hĂ„rt slag mot jobbskapandet. 

I ett lĂ€ge dĂ€r Sverige har EU:s tredje högsta arbetslöshet Ă€r detta helt fel vĂ€g att gĂ„. 



Systemet med ersĂ€ttning för höga kostnader har funnits sedan 2015 och avlastar företagens kostnadsbörda. Medarbetares sjukfrĂ„nvaro har dessutom mest negativ effekt för mindre företag, eftersom deras omsĂ€ttning Ă€r lĂ€gre och de har smĂ„ marginaler. För det enskilda företaget Ă€r det dessutom vĂ€ldigt svĂ„rt att förutse kostnaden och hur stor den kommer bli. 

Det Àr de smÄ arbetsgivarna som pÄverkas mest. 85 procent av arbetsgivare som fick ersÀttning för höga sjuklönekostnader under andra halvan av 2022 har sex anstÀllda eller fÀrre. Regeringens förslag skulle innebÀra en ökning av kostnaderna pÄ 2,6 miljarder kronor, vilket i huvudsak skulle drabba smÄföretag, med en fördubbling av deras sjuklönekostnader som följd. Det Àr hÄrresande siffror.

”Vi satsar pĂ„ Sverige som företagarland”, sa statsminister Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring. Orden klingar ihĂ„ligt nĂ€r man lĂ€ser regeringens förslag om att höja kostnader. Detta ska ocksĂ„ ses mot bakgrund av att regeringen höjt arbetsgivaravgiften tre gĂ„nger sedan den tilltrĂ€dde – och inte heller föreslĂ„r nĂ„gra andra Ă„tgĂ€rder för att minska företagens kostnader för rehabiliteringsarbete. 



I regeringens Tidöavtal med Sverigedemokraterna finns lovvÀrda ambitioner om bland annat bÀttre villkor för smÄ och medelstora företag att vÀxa, och lÀgre kostnader för att anstÀlla lÄngtidsarbetslösa. Varför regeringen nu vill gÄ i motsatt riktning Àr en gÄta. Förslaget om höjda sjuklönekostnader för företag borde ha skickats direkt till papperskorgen.