C i Mariefred: Bevara Djurgårdsporten och Wik

Djurgårdsporten och Wik utgör en del av Mariefreds historiska stadskärna och har ett högt kulturellt värde, skriver företrädare för Centerpartiet i Mariefred.

Djurgårdsporten och Wik utgör en del av Mariefreds historiska stadskärna och har ett högt kulturellt värde, skriver företrädare för Centerpartiet i Mariefred.

Foto: Camilla Lillsebbas

Debatt2024-08-23 06:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i Centerpartiet tycker att det är självklart att både Djurgårdsporten och Wik ska bevaras för framtiden. De utgör en del av Mariefreds historiska stadskärna och har ett högt kulturellt värde. 

Djurgårdsporten fungerar väldigt väl som en av de få privata festlokaler som finns att tillgå på orten. När det gäller Wik så är vi helt på det klara med att huset inte fungerar som fritidsgård längre, utan behöver renoveras. Med tanke på den trångboddhet som råder på Mariefredsskolan så är vi säkra på att skolledningen har behov av fler lokaler och själva kan avgöra vilken verksamhet lokalerna kan lämpa sig för. 

Ett av skälen till att Strängnäs kommunala fastighetsbolag, (SFAB) har ansökt om rivningslov sägs vara att skolan har behov av större markyta och eventuellt parkering. Som centerpartister står vi fast i vår åsikt om att Läggesta skola behöver byggas så fort som möjligt med anledning av trångboddheten i Mariefredsskolan. Det är viktigt att ställa sig frågan om hur stor skola och hur många elever vi kan ha och vill ha centralt mitt i centrum. Med ytterligare en skola bör behovet av ytterligare parkering rimligen inte vara lika aktuellt.  

Trafiken runt skolan och igenom hela Mariefred är komplicerad redan i dag och kommer att bli en ännu svårare nöt att knäcka i framtiden med förväntad befolkningsutveckling. 

Centerpartiet har tidigare motionerat om att öppna den så kallade bussgatan vid vårdcentralen för att öka spridningen av trafiken. Förhoppningsvis kan det också leda till att föräldrar som ska släppa av sina barn vid skolan bara kör förbi skolan åt ett håll. Vi har också tillsammans med Liberalerna motionerat för att en långsiktig trafikutredning för Mariefred behöver göras i ett perspektiv om 30 år eller mer. 

I skolans närhet finns också fastigheten Metallfabriken där det finns planer på ändrad inriktning, vilket kan påverka parkering och trafik.

Antalet boende i Mariefreds östra delar ökar stadigt, och det finns byggplaner för fler bostäder. Kriminalvården äger mer mark runt fängelset och det skulle inte vara förvånande om expansionen inom kriminalvården även kan förväntas omfatta Mariefredsanstalten där det uppenbart finns mark att tillgå. 

Det är av vikt att framförallt barn ska kunna gå och cykla säkert överallt. Det är en av förutsättningarna för att fler föräldrar ska känna sig trygga med att barnen själva tar sig till olika aktiviteter så att skjutsandet kan minska på sikt och att miljön förbättras.  

Sist men inte minst så ökar också genomfartstrafiken genom Mariefred mot Stallarholmen i takt med att befolkningen ökar även där. Inom en snar framtid planeras ett antal rondeller genom Mariefred för att underlätta trafikflödet, vilket absolut behövs. Under byggnadstiden kommer vi som bor här påverkas praktiskt i vår vardag. Det kommer troligen att bli ännu tydligare hur sårbart vårt trafikflöde är i dagsläget. 

Det finns all anledning att verkligen tänka efter före, som det brukar heta. 

Det är självklart att vi ska bevara Djurgårdsporten och Wik. Utöver det behöver vi ta ett större grepp kring hur trafikmiljön i Mariefred ska se ut i framtiden. 

Centerpartiet i Mariefred
Genom: Mia Nerby och Gunilla Lundberg