Så får Sörmland fler nya företag

Småföretagarna utgör motorn för Sörmlands skatteintäkter och spelar en stor roll för länets utveckling.

Småföretagarna utgör motorn för Sörmlands skatteintäkter och spelar en stor roll för länets utveckling.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2022-04-22 21:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under årets tre första månader registrerades 539 nya företag i Sörmland. Det är en minskning med 1 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har sammanställt. Nedgången beror sannolikt på oro kopplat till Rysslands invasion av Ukraina.

Det är oroväckande, eftersom fyra av fem nya jobb skapas av små och medelstora företag. Småföretagarna utgör motorn för Sörmlands skatteintäkter och spelar en stor roll för länets utveckling, eftersom de skapar lokala arbetstillfällen och bidrar till ett bredare näringsliv som är mindre konjunkturkänsligt.



Ungefär var tredje svensk drömmer om att bli företagare, visar en årlig undersökning som Sifo gör åt oss på Visma Spcs. I de drömmarna finns en enorm potential! Därför är det helt avgörande att Sörmlands folkvalda driver en politik som får ännu fler att våga och vilja starta eget – och ger dem förutsättningar att lyckas.

Varje år möter jag tusentals företagare. För att trygga sysselsättningen och välfärden vill jag lyfta fram tre frågor som Sörmlands riksdagsledamöter bör driva under 2022:



1. Öka tryggheten för företagare
Företagare har fortfarande betydligt sämre skyddsnät än anställda, trots sina stora bidrag till välfärden. Detta är orättvist, omodernt och leder till att många sörmlänningar avstår från att starta eget. Därför måste det skapas ett trygghetssystem som ger samma stöd till företagare som till anställda. Endast så kan steget till eget företagande blir kortare och säkrare.

2. Sänk kostnaderna att anställa
En anställning är en investering som ska hjälpa företag att växa. Men de höga kostnaderna förknippade med att bli arbetsgivare hindrar många småföretagare från att anställa personal. Länets riksdagsledamöter måste driva på arbetet med att göra det billigare för arbetsgivare att ge en person ett jobb.



3. Färre och enklare regler
Många som vill starta eget blir avskräckta eftersom det kan vara svårt att förstå vilka regler och krav som gäller för verksamheten. För den som har tagit steget och startat eget går mycket tid åt till myndighetskontakter samt till att efterleva lagar och regler. Tid som med enklare och färre regler i stället skulle kunna gå till att få företaget att växa.

Att skapa fler livskraftiga och välmående företag i Sörmland kräver ett aktivt, långsiktigt arbete. För att vända den negativa trenden måste länets riksdagsledamöter driva på för att ge människor som drömmer om att driva företag bästa möjliga förutsättningar att kunna ta det steget.



Boo Gunnarson
Företagarexpert på Visma Spcs