SÄ kan arbetsgivare skapa arbetsplatser för autistiska

Tydliga instruktioner och en lugn arbetsmiljö kan underlÀtta för autistiska personer att nÄ sin fulla potential pÄ arbetsplatsen.

Tydliga instruktioner och en lugn arbetsmiljö kan underlÀtta för autistiska personer att nÄ sin fulla potential pÄ arbetsplatsen.

Foto: Vidar Ruud/TT

Debatt2023-04-05 08:05
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Autism Àr en utvecklingsrelaterad funktionsnedsÀttning som visar sig i hur en person uppfattar omvÀrlden och samspelar med andra. Det finns stora skillnader mellan autistiska individer, vilket innebÀr att vi Àr olika trots att vi har samma diagnos. Vi vill ersÀtta den negativa och ensidiga bilden av vad autism Àr med en positiv syn pÄ vÄra individuella styrkor och förmÄgor. Autism har ingenting med begÄvning att göra.

Vi Àr mÄnga autistiska som bÄde vill och kan bidra pÄ arbetsmarknaden men som pÄ grund av osÀkerhet hos arbetsgivare har svÄrt att fÄ jobb. NÀr vi vÀl fÄr ett arbete blir vi ofta ojÀmlikt bemötta pÄ grund av fördomar om autism Àven om avsikten inte Àr att diskriminera. SÄ det Àr inte konstigt att en del vÀljer att inte nÀmna sin autism nÀr de söker arbete.

Det finns personer som blivit uppsagda som en följd av att de berÀttat om sin autism. Arbetsgivarna har givetvis hittat nÄgot annat att skylla pÄ eftersom det Àr diskriminering att sÀga upp nÄgon pÄ grund av en funktionsnedsÀttning. Ofta handlar det om samarbetssvÄrigheter. Men i nÀstan alla fall gÄr det att lösa genom att prata med oss. Ibland Àr det enda som behövs tydliga instruktioner om vad som förvÀntas och en lugnare arbetsmiljö.

SmÄ anpassningar pÄ en arbetsplats kan leda till stora skillnader, bÄde för individers vÀlbefinnande och arbetskraften i samhÀllet. Om ni ser och anvÀnder vÄra styrkor och vÄgar testa nya lösningar kan fler av oss arbeta 100 procent av vÄr förmÄga.

Vi med autism Àr en stor outnyttjad potential i samhÀllet. Som det ser ut idag fÄr mÄnga av oss aldrig ens en chans. Det krÀvs en attitydförÀndring bÄde frÄn arbetsgivare och kollegor.

Autism Sveriges autismombud har tre konkreta förslag pÄ hur arbetsgivare och kollegor kan skapa en arbetsmiljö för autistiska personer

  1. VÄga tÀnk nytt och ge autistiska individer en chans. Förlegade och negativa uppfattningar om autism pÄ arbetsmarknaden behöver ersÀttas av en positiv bild som tar fasta pÄ vad mÀnniskor vill och kan med rÀtt stöd.
  2. Var tydlig med förvÀntningar och instruktioner. Ibland Àr allt som krÀvs att arbetsgivaren Àr tydlig med sina instruktioner och förvÀntningar.
  3. Bemöt autistiska kollegor med respekt. NÀr vi Àr öppna med vÄr autism behöver det finnas en trygghet i att vi blir bemötta med respekt pÄ arbetsplatsen. NÀr arbetsgivare och kollegor ser vÄra individuella styrkor och förmÄgor skapas en arbetsplats dÀr vi kan uppnÄ vÄr fulla potential.